Mijn HOOFDSPONSOR Welten is toonaangevend partner voor professionals en financiële instellingen en biedt no-nonsense oplossingen. Lees verder...

Twitter Facebook YouTube

Nieuwsberichten en wedstrijdverslagen

vervolg van homepage:

Sportgala Deurne

Mijn prestaties van het afgelopen jaar zijn niet onopgemerkt gebleven. Dankzij mijn vierde nationale titel op de 400 meter horden en dankzij mijn halve-finaleplaats op de Universiade (World Studentgames) werd ik genomineerd in de categorie 'individuele prestaties'. 

Klik hier voor het nominatiefilmpje op facebook


 

CLUBKAMPIOEN 2017 (oktober 2017)
Clubkampioen 2017 van Prins Hendrik met 7208 punten op de zevenkamp! 💪 
Gaaf om na lange tijd weer eens een meerkamp te doen.
(12.80s 100mH, 1.80m Hoog, 14.58m Kogel, 22.80s 200m, 6.52m Ver, 55.94m Speer, 1.57,62min 800m). #Welten #VSRubber #Veldhoeve

100m. horden

hoog

speer


TAIPEI 29th SUMMER UNIVERSIADE (augustus 2017)

SEMI-FINALS 

"Unfortunately couldn't copie yesterday's race. Was far too careful at the first hurdle, because of the DQ yesterday. Couldn't manage to get into the right pace and rhythm after that. Very disappointed right now, but will try to forget this race as soon as possible and be happy with my performance in the heats. Worked hard for that 50.99sec, so I'm happy I could show at least once where I'm capable off. Really gratefull for this experience. Thanks everyone for their support, especially to Welten, VSRubber and Veldhoeve".

Universiade Taipei, semi-finals 400m hurdles, 52.94 sec., lane 2   

Heats:
Made it to the SEMI-FINALS !!


"But, what an emotional rollercoaster it was today! Ran my fastest race in 4 years with 50.99sec. Finally sub 51 again and fast enough to make it to the semi-finals. Although I couldn't be happy for a long time, because some minutes later I got disqualified.. After we submitted a protest a period of much frustration and uncertainty followed. Finally after 7 hours we could check the video footage with the Jury d'appele and they approved our protest. Immensely relieved I got the spot in the semi-finals I deserve. Thanks to Anthony Ott for the big support during this bizarre day".

Mijn 50.99 was overall de 15e tijd (van 38). Mijn halve finale loop ik op vrijdag 25 augustus om 11.45 uur NL tijd. Er zijn 24 halve finalisten (3 series) waarvan er zich 8 plaatsen voor de finale. Ik start in de 1e serie in baan 2. Ik kan flink aan de bak: alle halve finalisten liepen dit jaar al sneller dan mijn 50.99 van vandaag....

Universiade Taipei, heats 400m hurdles, 50.99 sec., lane 7
 


Eurosport: "Universiade sowieso geslaagd voor Arts"  (zet geluid aan)
 



TAIPEI 29th SUMMER UNIVERSIADE

Op vrijdag 18 augustus vertrok ik voor twee weken naar Taipei (Taiwan) om deel te nemen aan de Universiade. Ook wel genoemd de "World Student Games" of "World University Games". Het is na de Olympische Spelen het grootste sportevenement ter wereld. Er doen ongeveer 8.000 sporters aan mee uit 150 landen. Zij strijden tegen elkaar in verschillende sporten.

 


WeltenVS Rubber en Veldhoeve maken mijn deelname mogelijk. NOC*NSF en de Atletiekunie sturen, in tegenstelling tot de meeste andere landen géén sporters en leveren géén bijdrage ! 

 

'Mijn' 400 meter horden staan gepland op de volgende tijden (NL):

donderdag 24 aug. 04.30 uur serie Eurosport / livestream
vrijdag 25 aug. 11.45 uur halve finale Eurosport / livestream
zaterdag 26 aug. 13.10 uur finale Eurosport / livestream
 
Eurosport doet dagelijks verslag van de Universiade: uitzendschema

Er zijn meerdere livestreamsklik hier  of  klik hier  of
  klik hier

Dit is het volledige atletiekprogramma

Studentensport Nederland vaardigt een team af van 65 sporters. 'Student Team NL' komt uit in 11 verschillende sporten: (atletiek, boogschieten, turnen, schermen, golf, judo, zwemmen, tafeltennis, teakwondo, waterpolo, wushu). Het Nederlands atletiekteam bestaat uit 11 atleten.

De slogan van deze Universiade: "For You • For Youth”.

 
De volgende sites besteden ruim aandacht aan de Universiade.
Klik op het logo:


Onderstaand artikel Eindhovens Dagblad 19 augustus 2017:




                                    
Wedstrijdseizoen deel I: Twee keer goud
  
NK teams
Hoewel ik pas net hersteld was van mijn hamstringblessure en hooguit één week volledige belasting aankon, besloot ik toch op 20mei te starten met mijn wedstrijdseizoen. Namelijk op het NK voor clubteams. Een wedstrijd waarvoor ik o.a. lid ben geworden van Prins Hendrik. Zij strijden al jaren in de hoogste divisie om Nederlands beste clubteam. Hoewel ze het goud nooit mee naar Vught hebben kunnen nemen, zou dat volgens de prognose van dit jaar wel degelijk mogelijk zijn. In deze wedstrijd bestaande uit 21 onderdelen was iedereen erop gebrand om zoveel mogelijk punten voor PH binnen te halen. Al vroeg wisten we een voorsprong te pakken, waarin ik een groot aandeel had door de 400m horden te winnen en daarmee 8 punten aan de totaalscore toe te voegen. Weliswaar in een matige tijd, maar gezien de gemiste trainingsarbeid door mijn hamstringblessure kon ik geen bijzonder resultaat verwachten. Het belangrijkste was uiteraard om de winst te pakken. Tevens liep ik als startloper in de 4x 400m estafette, waarmee we met een tweede plaats nog eens 7 punten wisten te behalen. Punten die vanwege de grote voorsprong zelfs niet eens meer nodig waren om de Nederlandse titel te pakken. Een groot succes voor Prins Hendrik, dat hiermee historie schreef doordat voor het eerst in 100 jaar de titel naar een club buiten de Randstad ging. 

Stijgende lijn

In de periode daaropvolgend was het vooral zaak om veel wedstrijdspecifieke arbeid te verrichten, welke ik door mijn blessure dus nog weinig had kunnen doen. Aangezien wedstrijden de beste training zijn, bleef ik als onderdeel daarvan diverse races lopen. In deze reeks van 7 wedstrijden, met name in voorbereiding op het NK, had ik een mooie stijgende lijn te pakken. Waar ik begon met 52,7 sec, liep ik gelukkig al snel weer onder de 52sec met 51,95 en 51,91 in respectievelijk Tilburg en Huizingen. Vervolgens wist ik tijdens een combiwedstrijd in Frankrijk (Tarare en St-Egreve) onder lastige omstandigheden mijn seizoensbeste tijd naar 51,72sec te brengen. Een geslaagd weekend, waarin ik tevens kennis heb mogen maken met WR-houder Kevin Young. De laatste race in voorbereiding op het NK, liep ik tijdens een Grand Prix in Brussel. Daar waar ik vorig jaar net boven de EK-limiet bleef steken met een tijd van 51,15sec. Ook nu was ik in een sterk deelnemersveld op weg naar een mooie tijd. Helaas moest ik door de vermoeidheid bij de laatste horde een extra pas (16-pas i.p.v. 15-pas) maken, waardoor ik veel snelheid verloor. Waar ik een tijd boven de 52sec op de klok verwachtte, bleek ik alsnog mijn stijgende lijn te hebben voortgezet door 51,62sec te noteren. Hetgeen me uiteraard veel vertrouwen gaf in aanloop naar het NK. 

NK senioren 
Waar het NK atletiek de afgelopen jaren altijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam gehouden werd, vormde dit jaar atletiekbaan Maarschalkerweerd te Utrecht het strijdtoneel voor dit NK. Een geheel andere beleving, waar de weersomstandigheden met name op vrijdag niet bepaald een positieve invloed op hadden. Op deze dag stonden ook de series 400m horden gepland. Gelukkig bleef het droog tijdens onze race, maar moesten we wel omgaan met flinke windstoten. Zonder problemen wist ik mijn serie te winnen en me direct te plaatsen voor de finale een dag later. Een finale waarin ik als titelverdediger en favoriet een de start stond. De omstandigheden waren op deze dag een stuk beter en bood mogelijkheden om naast het prolongeren van mijn titel een mooie tijd neer te zetten. Een voortvarende start zette me direct in leidende positie. Een voorsprong die ik door een goede tweede bocht wist uit te breiden. Na horde 9 begon de vermoeidheid toe te slaan, maar wist ik de laatste horde ditmaal gelukkig wel in 15-pas te halen. Ondanks de zware laatste meters, was mijn voorsprong groot genoeg om de concurrentie voor te blijven en in een tijd van 51,33sec mijn vierde Nederlandse seniorentitel op de 400m horden binnen te halen. Zowel oud- als huidig clubgenoot Martijn Meijer wist zowel zichzelf als ieder ander te verbazen door in een dik persoonlijk record (51,57sec) het zilver te pakken. Een mooi een-tweetje voor Prins Hendrik dus. 

Universiade Taipei 
Waar de periode na het NK meestal uit een kort naseizoen bestaat, ligt mijn grootste doel voor dit jaar nog in het verschiet. Namelijk presteren op de Universiade, ook wel WK studenten genoemd, welke van 19 t/m 30 augustus plaatsvindt in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Een toernooi waar ik twee jaar terug ook aan heb deelgenomen, toentertijd in het Zuid-Koreaanse Gwangju. Een onvergetelijke ervaring. Ik ben dan ook enorm blij dit jaar opnieuw geselecteerd te zijn. De Universiade is na de Olympische Spelen hét grootste sportevenement ter wereld. Welten, VS Rubber en Veldhoeve maken mijn deelname mogelijk. NOC*NSF en de Atletiekunie sturen namelijk geen sporters en leveren geen bijdrage. Totdat ik op vrijdag 18 augustus vertrek, zal ik ter voorbereiding nog enkele wedstrijden gaan doen: 

Zaterdag 29-7 Merksem 400mH. 
Zaterdag 5-8 Lier 400m
Zondag 6-8 Aalter 400mH.


                                     NEDERLANDS KAMPIOEN 2017


NK Atletiek, Utrecht, 15 juli 2017. 1e plaats 400 meter horden. 51,33 sec.

 









Onder: op de foto met Kevin Young. 
- Wereldrecordhouder 400m. Horden met 46.78 sec. 
- Olympisch Kampioen 1992, Barcelona
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kevin_Young


vlnr: Maarten Nabbe, Kevin Young, Jesper Arts (Tarare, Frankrijk, juni 2017)


 
Interview 25 mei 2017 bij Harry Schulting games in Vught

 


Nederlands Kampioen clubteams 2017



Het winnende team


Het team van de mannen werd 1e en het team van de vrouwen werd 3e.


NK teams, 20 mei 2017, 1e plaats 400mH. in 52.72 sec. (debuut voor PH)
 


Hamstringblessure in laatste voorbereidingen richting wedstrijdseizoen (mei 2017)

Trainingsstage Monte Gordo
Zoals in mijn vorige blog aangegeven, ligt de focus volledig op het outdoor seizoen en wilde ik graag tweemaal op trainingsstage om me hier optimaal op voor te bereiden. De problemen met mijn kuiten waren na een korte break begin maart gelukkig zo goed als voorbij. Zodoende ging ik 23 maart helemaal fit richting Monte Gordo (POR) voor de eerste stage. Een ietwat andere stage dan normaal, enerzijds omdat ik slechts samen met één andere atleet (400m loper Olaf v.d. Bergh) op stage ging en anderzijds vanwege de aard van de trainingen. Omdat we nog 1,5 maand voor de start van het wedstrijdseizoen zaten, konden we gedurende deze periode nog veel omvang draaien. De focus lag dus vooral op het verzetten van veel werk op een wat hogere intensiteit. Hetgeen namelijk mogelijk was vanwege de hogere temperaturen aldaar. Het was voor mij alweer de 5e keer in Monte Gordo en dus bekend terrein. Waar het de vorige keren soms zelfs zoeken was naar een plekje op de baan, hadden we nu alle ruimte om te trainen op de mooie accommodatie van Vila Real de Santo Antonio. Door de vele rust en ontspanning buiten de trainingen om, was de arbeid-rust verhouding optimaal. Hetgeen we duidelijk terugzagen in de kwaliteit van de trainingen en het herstel ervan. Beiden kwamen we na 9 dagen een stuk fitter en met vele meters in de benen terug in Nederland.



Hamstringblessure 
Ruim 2,5 week later stond de volgende trainingsstage gepland. In die tussentijd zouden we eerst kort gas terugnemen om vervolgens vanuit de verrichte arbeid in Monte Gordo over te gaan tot het meer specifiekere werk. Oftewel de laatste fase in aanloop naar het wedstrijdseizoen. Helaas kreeg ik gedurende deze fase een kleine tegenslag te verwerken. Tijdens een snelheidstraining met veel runs, schoot het bij het op een na laatste loopje onderin mijn hamstring. Ik voelde tweemaal kort achter elkaar een spiertrilling en wist meteen genoeg, aangezien ik in het verleden tweemaal eerder mijn hamstring heb verrekt. Ik had al snel door dat het enigszins mee zou vallen, maar het zou sowieso betekenen dat ik de eerste 10 dagen weinig tot geen looptrainingen zou kunnen doen. De planning moest dus opgeschoven worden en het was nog maar de vraag hoe fit ik precies 11 dagen na het oplopen van de blessure op trainingsstage zou gaan. Een flinke tegenvaller natuurlijk, met name ook omdat de trainingen daarvoor juist zo goed verliepen en ik uitkeek naar de specifieke 400m horden trainingen die de komende tijd op het programma stonden. Accepteren, zo snel mogelijk weer fit worden en door. Hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan, was het gewoonweg niet anders.



Trainingsstage Formia 
Vrijdag 21 april vertrok ik, dit keer wel met een grotere groep en twee coaches, richting Italië voor mijn tweede trainingsstage. Ik wist dat ik daar niet de trainingen kon doen die ik graag wilde doen, maar de hamstring was al wel dusdanig hersteld dat ik in staat was om op lage snelheid te joggen. Tevens had ik er vertrouwen in dat de warmte het herstel zou bespoedigen en dat ik dus snel weer serieuze trainingen kon draaien. Ook de accommodatie in Formia was voor mij bekend terrein. 8 jaar geleden alweer ging ik daar voor het eerst op trainingsstage. Ook mijn huidige coach was daar toen nog als atleet. De jaren daaropvolgend heb ik altijd gezegd graag nog eens terug te willen naar deze locatie. De prachtige ligging tussen de bergen, de kwaliteit van de atletiekbaan (tevens indoor 150m) en krachtruimtes maken het absoluut geen straf om daar te trainen. Ook ons verblijf in de bergen, met uitzicht over de zee en een gezellige groep maakten dat ik ondanks niet 100% fit te zijn, wel enorm kon genieten van deze stage. Gelukkig herstelde mijn hamstring ook dusdanig dat ik met de dag het looptempo kon/mocht opvoeren en zelfs vrij snel weer korte stukken kon sprinten. En de stage heb ik zelfs afgesloten met een hordetraining op de wedstrijdhoogte van 91cm. Hoewel ik dus niet hetgeen heb kunnen doen wat ik graag had willen doen, heb ik gelukkig wel veel werk kunnen verzetten. Qua vorm heb ik daardoor niet veel ingeleverd, maar ik zal qua wedstrijd specifieke training pas over 3 weken staan waar ik nu al graag had willen staan.



Wedstrijdplanning
Toch heb ik besloten om het wedstrijdseizoen maar met 1 week uit te stellen en juist door het lopen van races in het juiste ritme te komen. Dit betekent dat ik op zaterdag 20 mei mijn seizoen zal starten in Den Haag. Aldaar zal ik uitkomen voor mijn nieuwe club Prins Hendrik en met hen strijden op het NK voor clubteams. Verder bestaat mijn voorlopige wedstrijdplanning uit de Harry Schulting Games op Hemelvaartsdag (do 25 mei) op mijn eigen trainingsbaan in Vught en de T-meeting in Tilburg op tweede pinksterdag (ma 5 juni). 


Op zoek naar de grens... (maart 2017)

Gezien mijn belastbaarheid en fitheid van het afgelopen seizoen, hebben we bij de start van de wintertrainingen besloten om de intensiteit te verhogen en wat meer de grens op te zoeken. De eerste periode verliep dit zeer voorspoedig. Met dagelijks een training van 1,5 a 2 uur en een juiste balans tussen de diverse trainingseenheden leek mijn lichaam de verhoogde belasting goed aan te kunnen. Hoewel de focus voor mij dit seizoen niet op indoor gericht is, wilde ik wel graag enkele wedstrijden gaan doen om een lange periode van alleen trainen enigszins te doorbreken en te zien hoe het qua basisniveau is gesteld. Eind december liep ik o.a. een 800m in 1.54.68min. Hetgeen betekende dat ik al een redelijke basis qua aerobe systeem had gelegd. Met nog weinig wedstrijdspecifieke training in de benen, was het twee weken later in mijn races over 200m en 400m met name zoeken naar het juiste gevoel. 

In de periode daaropvolgend begon ik in training steeds vaker last te krijgen van mijn kuiten. Waar het eerder alleen lichte klachten waren aan het einde van een training, moest ik nu steeds vaker een training afbreken vanwege verkrampte kuitspieren met ongecontroleerd lopen tot gevolg. Vanwege het feit dat deze klachten aanhielden en we gezien de kou sowieso weinig intensieve tempo's buiten konden lopen, mistte ik het vertrouwen en de wedstrijdspecifieke training die noodzakelijk is om op een NK goed te kunnen presteren. Met 10 opeenvolgende NK indoor finales, was ik dit jaar dus helaas niet fit genoeg om daar een 11e aan toe te voegen.

Hoewel de trainingen dan enkele weken niet helemaal liepen zoals gewild, zijn we er in ieder geval weer wat wijzer van geworden. We weten nu waar de grens ongeveer ligt en welke trainingsinhoudelijke aanpassingen noodzakelijk zijn in aanloop naar het outdoor seizoen. Waarmee ik omstreeks begin mei zal starten. Tot die tijd gaan we geleidelijk steeds specifiekere 400m horden trainingen draaien. Om me zo goed mogelijk voor te bereiden ga ik uiteraard ook weer op trainingsstage. Allereerst van 23 maart t/m 2 april naar Monte Gordo (POR) en vervolgens eind april ter specifieke wedstrijdvoorbereiding 12 dagen naar Formia (ITA). Met het EK landenteams in Lille, een Nederlandse titel om te verdedigen en de Universiade in Taipei heb ik weer een aantal mooie doelen om mijn vizier op te richten. 

Naast de ondersteuning van ondernemers Hans van Someren (VS Rubber Recycling B.V.) en Frank Veldhuijzen (Veldhoeve Holding B.V.) ben ik enorm verheugd te kunnen melden dat ook Welten heeft aangegeven het partnership te continueren. Dit betekent dat ik alweer voor het 10e jaar met trots het logo van Welten zal dragen tijdens mijn wedstrijden. 

Tot slot heb ik na 17 jaar lid te zijn van AV-LGD besloten dat het tijd is om de overstap te maken naar Prins Hendrik, de club waar ik momenteel dagelijks te vinden ben en waarvoor ik in 2017 wil uitkomen op het NK teams. Gezien het feit dat AV-LGD de club is waar het voor mij allemaal begonnen is en de basis is geweest voor mijn carrière als topatleet, zal ik uiteraard altijd betrokken blijven bij deze vereniging. 


De ontwikkelingen van 2016 en de voorbereidingen op het volgende seizoen (november 2016)

Na nog enkele wedstrijden gedaan te hebben in het naseizoen en een periode van relatieve rust, ben ik begin oktober weer gestart met de voorbereidingen op het volgende seizoen. Voordat ik hier verder op inga, even een terugblik op de diverse ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan op maatschappelijk en persoonlijk gebied. Wat dat betreft was het afgelopen seizoen namelijk zeer bewogen. Begin januari heb ik o.a. mijn bachelor diploma commerciële economie weten te behalen. Een mijlpaal waar ik lange tijd naar had uitgekeken. Omdat ik me graag op maatschappelijk gebied wilde blijven ontwikkelen en het fijn vind om buiten de sport iets om armen te hebben, ben ik vervolgens half april gestart met de cursus Praktijkdiploma Boekhouden. Een cursus van een half jaar die aansluit bij mijn interesses en goed te combineren was met de vele trainingsuren.

Een andere belangrijke ontwikkeling betrof uiteraard mijn verhuizing van Arnhem naar 's-Hertogenbosch. Na ruim 6 jaar met veel plezier in Arnhem te hebben gewoond, was het gezien de nieuwe trainingslocatie gewoonweg praktischer om naar Den Bosch te verhuizen. Waar ik in de voorbereidingen nog de helft van de trainingen in Arnhem deed en enkele keren per week naar Vught afreisde, kon ik gedurende het wedstrijdseizoen al mijn trainingen in Vught o.l.v. mijn coach doen. Met slechts 15min fietsen sta ik op de atletiekbaan of ben ik in het centrum van Den Bosch. Ondertussen zijn we een half jaar verder en kan ik stellen dat ik met veel plezier in een nieuwe omgeving ben terecht gekomen.

Gedurende de periode van relatieve rust, waarin ik de trainingen zoveel mogelijk ben blijven onderhouden, ben ik tevens op zoek gegaan naar een geschikte baan. Met voornamelijk trainingen in de avonduren, blijven er uiteraard voldoende uren over om nuttig/productief te besteden, zonder dat het ten koste gaat van het herstel of kwaliteit van mijn trainingen. Hetgeen ik binnen het bedrijf EE Accommodations heb weten te vinden. Nederlands grootste speler op het gebied van huisvesting voor expats/arbeidsmigranten. Binnen dit bedrijf vervul ik momenteel vanuit de vestiging in Den Bosch een parttime functie, waarbij ik me bezig houd met zeer afwisselende werkzaamheden.

Zoals ik eerder aangaf, heb ik in oktober het volledige trainingsprogramma weer opgepakt. Hetgeen betekent dat ik sindsdien 7 dagen per week op of rondom de atletiekbaan van Prins Hendrik te vinden ben. Verdeeld over deze dagen komen middels twee krachttrainingen, twee tempo trainingen op de baan, een bostraining, fietstraining en sprinttraining alle belangrijke componenten aan bod. Deze vaste structuur van trainingen gecombineerd met twee hele en twee halve dagen werken, maken dat de tijd voorbij vliegt.

De eerste stappen naar een mooi seizoen zijn dus al gezet. Een seizoen waarin de focus opnieuw voornamelijk op het outdoor seizoen is gericht. Overigens zal ik wel enkele indoor wedstrijden gaan doen, met tot slot het NK op 11/12 februari. Outdoor hoop ik dan eindelijk weer tijden onder de 51sec te gaan lopen. Hetgeen tevens moet resulteren in het behalen van mijn resultaatdoelen. 
 

Ledenmagazine "Dichterbij" Rabobank Peelland-Zuid (link) 


Foto: Liane Manders Fotografie (link)




                                    NEDERLANDS KAMPIOEN 2016

NK Atletiek, 17 juni 2016: 1e plaats in 51.18 sec. EK-limiet 51.00 sec.... 

 
 
Klik op de foto (Peter van Nobelen) hieronder voor het interview met het Eindhovens Dagblad




„The day after... Nederlands Kampioen 400 meter horden 2016 in 51.18 sec.; slechts 0.18 sec. boven de EK-limiet. Blij met mijn 3e titel op de 400 meter horden, maar wat had ik graag onder die 51.00 sec. gelopen zeg. Gelukkig morgen, zondag in Brussel nog een laatste en ultieme kans om dat alsnog te doen”.

"Helaas.. 51.15 sec. vandaag in Brussel. Vanuit baan 9 een sterke eerste 200m, maar erg moeizame laatste twee horden. Tot het eind gestreden, maar dus 0.15 sec. tekort voor de European Standard. Enorm zuur! Van de positieve kant bekeken: snelste tijd(en) sinds NK 2013. Voelt goed om weer op dit niveau te zijn. Met dank aan trainer Thomas Kortbeek. Die sub 51 gaat dit seizoen zeker nog komen!"


Dubbel gevoel na prolongatie Nederlandse titel 400 meter horden (juni 2016)

Op donderdag 5 mei startte voor mij het wedstrijdseizoen van 2016. Ik begon met een reeks van drie mooie wedstrijden in Vught, Tilburg en Eindhoven. Ideale wedstrijden om het seizoen mee te beginnen en waarin ik op zoek kon gaan naar het juiste ritme. De resultaten van deze races lieten een mooie stijgende lijn zien van 52,38 naar 51,99 en 51,72sec. Dit in combinatie met de mate van verbeterpunten gaf me vertrouwen in aanloop naar de rest van het seizoen. Daarnaast is de 400m horden een onderdeel waarin je eigenlijk continu kunt blijven sleutelen aan het perfectioneren van de race. En een onderdeel waarbij je afhankelijk bent van wisselende omstandigheden waarin je moet kunnen schakelen. 

Voor de volgende twee races reisde ik af naar het Belgische Namen en Oordegem. Twee wedstrijden waarbij ik hoopte de stijgende lijn door te kunnen trekken door me o.a. op te trekken aan de sterke concurrentie. Waar ik in Namen de ontspanning mistte in het eerste deel van de race, lukte het in Oordegem niet om te 'versnellen' in de tweede bocht. Beide resulterend in tegenvallende prestaties. In aanloop naar het NK was er dus nog enige fine-tuning noodzakelijk. Gelukkig kon ik het weekend voor dit NK nog een race lopen. Weliswaar niet in Geneve, zoals aanvankelijk gepland, maar in Leiden. In goede omstandigheden liep ik aldaar naar een beste seizoensprestatie van 51,62. Met name het laatste gedeelte van de race ging nog niet zoals gehoopt, maar ik had er vertrouwen in dat dit op het NK beter zou gaan. 

De resterende dagen rustte ik goed uit en visualiseerde ik meermaals de 'perfecte' race. Met name t.a.v. de omschakeling van ritme na horde 5, waarin ik van 14-pas naar 15-pas schakel, kwam ik tot de ontdekking wat er beter/anders moest. Vanwege het vierdaagse NK, stonden de series 400mh al op de donderdag gepland. Hoewel ik daarin energie kon sparen, wilde ik graag direct een goede race neerzetten. Een ontspannen eerste 200m, een actieve omschakeling van ritme en twee laatste horden waarin ik het tempo goed kon doortrekken resulteerde in een mooie 51,30sec. Niet alleen de snelste tijd van dit seizoen, maar tevens sneller dan mijn beste resultaat van vorig seizoen. De finale een dag later werd voor mij vooral een race tegen de klok. Om plaatsing voor het EK af te dwingen was namelijk een combinatie van de Nederlandse titel en de B-limiet (internationale limiet van 51,00) vereist. Vooral het slechten van deze limiet zou de grootste uitdaging vormen, maar ik had er alle vertrouwen in dat het haalbaar moest zijn. 

In die finale zat ik direct goed in de race, maar merkte dat er veel tegenwind stond op het eerste rechte stuk. Het gedeelte waar ik juist de tijdwinst wilde behalen t.o.v. de race een dag eerder. Ik leverde even iets meer energie om goed uit te komen met mijn pasritme. De omschakeling na horde 5 ging opnieuw erg vloeiend. Ik gaf alles in de laatste 100m van de race, maar kon het tempo iets minder hard doortrekken dan bij de series. Ik hoorde het publiek schreeuwen in de laatste meters, ik zag de klok oplopen 48-49-50.. en ik gooide mijn bovenlichaam over de finish. 51.20.. stond er op de klok. Later gecorrigeerd naar 51.18. Slechts 0,18sec verwijderd van deelname aan het EK in eigen land! SHIT! Mijn derde nationale titel was dan wel binnen, maar in eerste instantie kon ik alleen maar balen. Zo dichtbij! Maar het feit dat ik op vrijdag al de finale liep was in dit geval een voordeel. Dit betekende namelijk dat ik twee dagen later in Brussel nog een ultieme poging kon wagen.

Hoewel ik dan al twee races in de benen had, wist ik dat het met de huidige vorm en een dag volledige rust mogelijk moest zijn om opnieuw een goede race neer te zetten en onder die 51sec te duiken. Helaas kreeg ik baan 9 toegewezen, waardoor ik het eerste gedeelte van de race niemand van de sterke concurrentie voor me zag lopen. De omschakeling van ritme ging nu iets minder en door een harder gelopen eerste deel moest ik tussen de laatste twee horden strijden om in 15-pas door te kunnen. Het gevoel bij de finish was een stuk minder, maar het resultaat bleek toch beter te zijn dan op het NK. Met 51.15sec liep ik mijn snelste tijd van het seizoen, maar helaas opnieuw net niet voldoende om me te plaatsen voor het EK. Enorm zuur, maar ontevreden kon ik zeker niet zijn. Deze laatste races betekende namelijk mijn snelste tijden sinds het NK van 2013.

Voor nu, even gas terugnemen en dan op naar het naseizoen waarin ik nog enkele wedstrijden zal lopen en ga proberen om alsnog onder die 51sec te duiken.
 

Voorjaar 2016

Krantenartikel na winst in 51.72 sec., baanrecord en dagprijs Eef Kamerbeek Games, Eindhoven 21 mei 2016




T-meeting Tilburg, 16 mei 2016: 1e plaats in 51.99 sec.

 

 
 

Interview na race T-meeting, 16 mei 2016 :

 

Harry Schulting Games Vught, 5 mei 2016: 2e plaats in 52.38 sec.


Trainingsstage & wedstrijdplanning (april 2016)

Een trainingsstage, ondertussen een vast onderdeel van mijn voorbereiding op het wedstrijdseizoen. Een periode van meestal ongeveer twee weken waarin de intensiteit van de trainingen omhoog gaat en de arbeidsrust verhouding geoptimaliseerd wordt. Dit keer vrij vroeg in het jaar, o.a. omdat het NK veel eerder gepland staat dan andere jaren. (16-19 juni) Dit vanwege de Olympische Spelen en het EK. Omdat de laatste mogelijkheid voor plaatsing voor het EK het NK betreft zal ik ook al eerder dan voorheen in vorm moeten zijn. Zodoende vertrok ik 28 maart al naar Monte Gordo (POR) om twee weken in de warmte te kunnen trainen. De prachtige accommodatie van estadio Vila Real de Santo António ademt een en al atletiek. Atleten van uiteenlopende niveaus, maar allemaal vol enthousiasme hard werkend om zijn/haar doelen te gaan bereiken. Voor mij was het alweer de vierde keer in Monte Gordo en dus bekend terrein. Naast het feit dat ik mijn eigen coach had meegenomen waren er vele atleten van atletiekvereniging Prins Hendrik meegereisd. Tezamen een veelzijdige groep van atleten trainend voor diverse disciplines. 



Het fijne aan trainingsstage is vooral het ritme waarin je leeft. Iedere ochtend op een vaste tijd gewekt worden, rustig ontbijten, omkleden en met de fiets naar de baan. Twee uur in de zon je mogen uitleven op de baan en jezelf naar een hoger niveau tillen. Terug naar huis, uitgebreid lunchen, even rusten op bed en aan het eind van de middag de tweede training. 's Avonds gezellig samen koken of ergens een hapje eten en tussendoor af en toe gezellig een spel spelen. Vervolgens vroeg naar bed, nog even lezen om vervolgens in een diepe slaap te vallen. Al met al een heerlijke structuur zonder stress, gehaast en zorgen. Volledige focus op de trainingen en daarbuiten op een ontspannen manier plezier hebben met elkaar en het lichaam zo goed mogelijk laten herstellen om de volgende training weer kwaliteit te kunnen leveren. Juist deze structuur heeft ervoor gezorgd dat ik twee weken lang zowel hard heb kunnen trainen als fit ben gebleven. Door de warmte was het mogelijk om veel specifiek werk te doen en dus stonden er diverse tempotrainingen met horden op het programma. Ik heb mooie stappen kunnen maken zowel op de baan als in de krachtruimte en kijk dan ook met een voldaan gevoel terug op deze stage.



De afgelopen weken hebben we getracht de stijgende lijn in eigen land door te zetten. Ondertussen is de maand mei al aangebroken en dat betekent dat het wedstrijdseizoen nu echt gaat beginnen. En wel a.s. donderdag 5 mei tijdens de Harry Schulting Games op mijn trainingsbaan in Vught. Vervolgens is de voorlopige planning om te lopen op 16 mei in Tilburg, 21 mei Eindhoven, 28 mei Oordegem, 11 juni Geneve en op 16/17 juni op het NK in Amsterdam. Het laatste moment waarop ik me dus kan plaatsen voor het EK later dit seizoen. (6-10 juli)

 

De basis is gelegd.. (maart 2016)

Hoewel de focus voornamelijk op het outdoor seizoen ligt, heb ik in januari/februari wel deelgenomen aan enkele indoor wedstrijden. Hetgeen je scherp houdt en tevens een goede trainingsprikkel vormt. Daarnaast wil je uiteraard graag de vele trainingsarbeid omzetten in een wedstrijd. De eerste races is het vaak zoeken naar het ritme en de juiste indeling. De resultaten van de eerste wedstrijden waren daardoor niet heel bijzonder. Gelukkig zat er een stijgende lijn in, waardoor ik positief richting het NK indoor toewerkte. Op papier gezien moest een podiumplaats op de 400m haalbaar zijn. Vrij gemakkelijk won ik mijn serie en plaatste ik me met de 3de snelste tijd voor de finale. Een finale waarin altijd van alles kan gebeuren. Zelden ging ik met zoveel vertrouwen de race in. Toch lukte het helaas net niet om beslag te leggen op het brons. Een concurrent verraste door ruim een halve seconde van zijn persoonlijk record te lopen. Daar waar ik veel snelheid verloor toen de verzuring in de laatste meters toesloeg. Met 48,06sec bleef ik slechts 0,14seconde verwijderd van het brons. 

Een tegenslag waar ik niet te lang in moest blijven hangen, aangezien de voorbereidingen op mijn specialisme, de 400m horden, in principe goed verlopen. Ik heb namelijk een goede basis voor dit onderdeel gelegd. Ik heb veel gewerkt aan mijn horden techniek en een dusdanig niveau op de aspecten snelheid, uithoudingsvermogen en kracht opgebouwd waarmee ik nu over kan gaan naar de meer specifieke 400m horden trainingen. De echte vormpiek moet uiteraard nog komen. In de periode mei/juni wil ik pas op mijn best zijn op de 400m horden. In die periode wil ik me namelijk plaatsen voor het EK dat begin juli wordt gehouden in Amsterdam. Om me optimaal voor te bereiden reis ik 28 maart naar Monte Gordo (Portugal) af voor een trainingsstage van twee weken. Gezien de omstandigheden en de trainingsfaciliteiten aldaar is het mogelijk om nog intensiever en effectiever te trainen. Gedurende deze trainingsstage zal ik via mijn twitter regelmatig een update geven over het verloop van deze stage. Nadat ik vervolgens terug in Nederland de puntjes op de i heb gezet, zal ik begin mei waarschijnlijk gaan starten met het wedstrijdseizoen.

NK Indoor, 28-2-2016 finale 400 meter: 48.06 sec. 4e Plaats

  

NK Indoor, 27-2-2016 serie 400 meter: 48.00 sec.


 
'Een nieuw seizoen' (december 2015)

Zoals in mijn vorige verslag te lezen is, was 2015 een bijzonder jaar. Met de WK estafette, EK landenteams, de Universiade en mijn tweede nationale seniorentitel op de 400m horden een jaar met een aantal mooie hoogtepunten. Echter hadden de doorgevoerde veranderingen niet geheel tot de gewenste resultaten geleid. Om weer stappen te kunnen gaan maken is een stimulerende omgeving, een gedeelde visie en vertrouwen in de aanpak in mijn ogen een essentieel uitgangspunt. Daarom kwam ik tot de conclusie dat het roer om moest. Zodoende heb ik mijn horden coach van het afgelopen seizoen, Thomas Kortbeek, gevraagd om de volledige regie over mijn programma op zich te nemen. Dit betekende tevens dat ik naast de enkele trainingen op Papendal regelmatiger in Vught zou gaan trainen. Het programma is dusdanig afgestemd dat ik zoveel mogelijk samen kan trainen met vrienden en oud trainingspartners Olaf van den Bergh en Steven Nuytinck. Verder voldoet de uitstekende accommodatie en stimulerende omgeving bij Prins Hendrik in Vught aan de juiste voorwaarden om topsport te kunnen bedrijven.

Ondertussen zijn we alweer enkele maanden verder en kan ik stellen dat ik met veel plezier en vertrouwen aan het trainen ben. Het lichaam is fit, waardoor ik tot nu toe nog alle geplande trainingsarbeid heb kunnen verrichten. Momenteel ben ik net terug uit Ierland alwaar ik twee weken onderdeel ben geweest van de trainingsgroep van Hayley en Drew Harrison. De coaches van o.a. de winnaar van de Universiade en halve finalist van het afgelopen WK, Thomas Barr. Gedurende deze periode heb ik samen met hen in totaal 17 veelzijdige trainingen gedaan. Van een snelheidstraining op een hockeyveld, mooie heuveltrainingen in een van de bosrijke gebieden die Ierland kent tot zware trainingen op de baan en in de gym. Een mooie en vooral leerzame ervaring. Zowel door de opgedane nieuwe inzichten als door de bevestigingen die ik gekregen heb op mijn eigen visie. En tevens vanwege de gastvrije en leuke mensen die ik aldaar heb leren kennen. Wat betreft het indoor seizoen is de planning om zowel wedstrijden over 400m als 800m te gaan lopen. En uiteraard wil ik eind februari (27-28) weer hoge ogen gooien op het NK indoor.

Verder ligt de focus hoofdzakelijk op het outdoor seizoen. Daarin staat voor mij centraal om vanuit plezier, ontspanning en onbevangenheid weer onder de 51sec te duiken op de 400m horden en van daaruit stap voor stap mijn persoonlijk record uit 2013 (50,23sec) te verbeteren. Daarmee is het tevens realistisch om me te plaatsen voor het EK atletiek dat komend jaar in Amsterdam gehouden wordt. Een EK in eigen land, daar wil ik graag bij zijn!


Trainingsgroep Limerick (Ierland), december 2015




Het verhaal achter het meest turbulente seizoen uit mijn carrière (najaar 2015)

Omstreeks een jaar geleden zat ik samen met Rogier Ummels bij Thomas Kortbeek in de tuin. Ondanks de succesvolle vijfjarige samenwerking met Marita Swart- van Zwol, waarin ik mij voor diverse toernooien wist te plaatsen en grote progressie wist te boeken, was het tijd voor een nieuwe prikkel. Daar zaten we dan, de plannen voor seizoen 2014-2015 werden gesmeed. Na een jaar zonder progressie op de 400m. horden, o.a. wegens een voetblessure, overheerste een gevoel van gretigheid en grenzeloze ambitie om van het volgende seizoen weer een succesvol jaar te maken, en de stap te zetten die ik graag wilde zetten. Namelijk aansluiting vinden met de Europese top, door mijn persoonlijk record te verbeteren naar een tijd onder de magische 50sec. grens. Een mooie stap van waaruit ik vervolgens in 2016 door zou kunnen groeien naar een basisniveau, waarmee ik me continu kan meten met internationale topatleten en tevens kan presteren op internationale toernooien. Het vaststellen van deze doelen en het in kaart brengen van hetgeen ervoor nodig is om dit te bereiken, heeft in mijn achterhoofd als een rode draad door het seizoen gelopen. Een totaalbeeld van een topatleet die in staat is om te excelleren op topniveau prentte ik in mijn gedachten. Het was duidelijk, 100% toewijding en inzet op de baan, een strict voedingsschema, de juiste mindset en mentale weerbaarheid, optimalisatie van herstel en een leven dat volledig afgestemd is op, en in het teken staat van de gestelde doelen, behoorden allen tot het ideaalplaatje waarnaar ik streefde. 

Zo startten in oktober 2014 de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Een ander begeleidingsteam in combinatie met een hooggemotiveerde trainingsgroep waarin een gedreven en hardwerkende sfeer de boventoon voerde, gaven me direct de positieve prikkel waarnaar ik op zoek was. De omschakeling van coaches was uiteraard even wennen, maar de strengere en professionele aanpak was juist hetgeen dat in mijn ogen noodzakelijk was om de top te bereiken. Na een succesvolle winter die afgesloten werd met twee weken trainingsstage in Tenerife, ging ik vol goede moed het indoor seizoen tegemoet. Ietwat tegenvallende resultaten in de eerste wedstrijden leidde tot een lastige aanloop naar het NK. Het resultaat op dit kampioenschap: een vierde plaats, 47,57sec.; niet wat ik aanvankelijk had gehoopt, maar het was het maximale wat ik er op dat moment uit kon halen, en bovenal stelde ik daarmee mijn positie in het 4 x 400m. estafetteteam veilig. Een 4,5 week durende trainingsstage in Daytona Beach, Florida, met aansluitende trip naar het WK estafette in de Bahamas volgde. Overigens was de keuze om mee te gaan niet geheel vanzelfsprekend. Mijn eigen route en plan diende daardoor gewijzigd te worden, maar het bood me voldoende kansen om te besluiten mee te gaan.

"Een bijzondere ervaring in meerdere opzichten." Helaas zowel in positieve als negatieve zin. Ik nam deel aan een van de grootste estafette wedstrijden van het seizoen, de Florida Relays, liep een sterke seizoensopening op de 400m.H. tijdens de Tom Jones Memorial, en doorliep een bijzonder traject met het 4 x 400m. estafetteteam dat helaas in een deceptie eindigde op de World Relays in de Bahamas. Doordat deze periode tevens diverse lastige situaties met zich mee had gebracht, had het me niet de positieve energie en boost gegeven die ik verwacht en gehoopt had. Overigens ben ik wel enorm dankbaar voor de kans die ik gekregen heb, en de geweldige ervaringen die ik gedurende deze periode heb opgedaan.

Bij terugkomst in Nederland merkte ik dat ik langzaam in een dip was geraakt. De eerstvolgende wedstrijden verliepen daardoor niet zoals ik had gehoopt. O.a. de druk die ik mezelf oplegde en de extreme wil om de stap te maken naar de internationale top, zaten me in die periode juist een beetje in de weg. Daardoor verloor ik het belangrijkste, plezier hebben in hetgeen je doet, langzaam uit het oog.

Het feit dat ik een full-time trainingsprogramma tevens combineerde met afstuderen, maakte het er niet gemakkelijker op. Het wekelijkse aantal momenten dat ik langdurig aan mijn scriptie kon werken waren miniem, waardoor het lastig werd om mijn aanvankelijke planning aan te houden. Hetgeen af en toe tot stress en frustratie leidde. Tevens merkte ik dat ik het steeds lastiger vond om volledig vertouwen te hebben in de nieuwe trainingsaanpak die ik vanaf het begin van het seizoen was gaan volgen.

Maar er stond nog een EK landenteams, een Universiade en een NK op de agenda, waar ik maar wat graag bij wilde zijn. Ik stelde mijn doelen bij en probeerde gewoonweg het maximale uit deze wedstrijden te halen en er bovenal plezier in te hebben.

Ik genoot van het EK landenteams, liep een redelijke tijd en had weer enigszins het juiste gevoel tijdens de race te pakken. Waar ik het seizoen twee maanden eerder opende in 51.45sec. en niet geheel tevreden was, keek ik nu met veel tevredenheid terug op een race waarin ik 51.68sec. liep. Twee weken later reisde ik naar Gwangju, Zuid-Korea af om deel te nemen aan de Universiade; de WK voor studenten. Aldaar wilde ik vooral genieten van het toernooi, dat bij aankomst nog veel groter was dan ik had gedacht. Als onderdeel van een zeer hechte en leuke Nederlandse groep atleten heb ik een onvergetelijke week gehad, waarin ik tevens mijn snelste tijd van het seizoen noteerde. In de series van de Universiade liep ik naar een tijd van 51,39sec. en plaatste me voor de halve finale. Dit gaf me veel voldoening, maar ik schepte tevens direct veel hogere verwachtingen voor de volgende race. Ik legde mezelf druk op, dacht zelfs aan het behalen van een finaleplaats en een tijd onder de 51sec. Je zou zeggen, een goede mindset, maar het werkte me juist enigszins tegen. Ik zette een slechte race neer en strandde in de halve finale.

Nog één doel stond er op mijn lijstje. Mijn Nederlandse titel die ik wegens een voetblessure in 2014 niet kon prolongeren, heroveren. Het gevoel werd gelukkig langzaam beter en ik putte enig vertrouwen uit mijn race in de series van de Universiade. Ik wist te overtuigen in de series van het NK en liet zien de favoriet te zijn voor de finale een dag later. De spanning nam toe en ik verlangde naar het moment dat ik de finish winnend zou passeren en er een einde zou komen aan een lange onrustige periode. Onder toeziend oog van o.a. mijn nichtje van anderhalf, mijn zus, ouders en oom en tante heroverde ik mijn titel op de 400m. Horden in een tijd van 51,48sec. Een gevoel van blijdschap en opluchting overheerste.

Ik ben dankbaar voor de lessen die me dit seizoen geleerd zijn, de ervaringen die ik op heb mogen doen, de begeleiding die ik van mijn coaches gekregen heb in diverse situaties, en de continue steun en aanmoediging die ik van mijn naaste gekregen heb. Daarnaast wil ik uiteraard graag mijn sponsoren Welten, VS Rubber Recycling (Hans van Someren) en Medical Product Advisor (Frank Veldhuijzen) bedanken voor hun ondersteuning en geloof in mijn weg naar de top.

Doordat ik eind deze maand mijn studie Marketing & International Management zal afronden, kan ik me volgend seizoen gelukkig écht volledig op mijn sport gaan richten. Overigens ben ik uiteraard wel van plan om me tevens op maatschappelijk gebied te blijven ontwikkelen.



NEDERLANDS KAMPIOEN 400 meter Horden 2015 (1 augustus 2015)



Klik hier en je hoort mijn radio-interview bij DMG Deurne

Klik hier om onderstaand artikel on-line te lezen (of klik op de foto hieronder)






Interview na finale:

 
Finale 400m. Horden (baan 5):

 
Serie 400m. Horden (baan 5):

 




Universiade te Gwangju, Zuid-Korea: (juli 2015)


Na een goed gelopen race in de serie ben ik uiteindelijk gestrand in de halve finale. Helaas liep ik in die halve finale ietwat te geforceerd, waardoor het niet lukte om opnieuw een goede prestatie neer te zetten. Nu op naar het NK Atletiek: 31 juli 2015.


24 atleten in de halve finale strijden in drie reeksen om één van de 8 finaleplaatsen. 
Ik start vanuit baan 1 in de eerste reeks.



Geplaatst voor de halve finale met 51.39 sec. Beste seizoenstijd en 10e tijd overall (van 42 deelnemers).


Interview na serie:

 

Serie 400m. Horden vanuit baan 2 (baan 1 is leeg):

 

Ik kom uit op het onderdeel 400 meter horden.

Als alles naar wens verloopt sta ik op de volgende tijden (NL) aan de start:

woensdag 8 juli 09.30 uur serie niets gezien
donderdag 9 juli 07.50 uur halve finale Livestream
vrijdag 10 juli 12.00 uur finale TV Eurosport 1


Op donderdag 2 juli vertrok ik voor tien dagen naar Zuid-Korea om deel te nemen aan de Universiade. Ook wel genoemd de "World Student Games" of "World University Games". Het is na de Olympische Spelen het grootste sportevenement ter wereld. Er doen ongeveer 14.000 sporters uit 170 landen aan mee. Zij strijden tegen elkaar in 21 verschillende sporten. Ga naar de site.

Studentensport Nederland vaardigt een team af van 57 sporters. Zij komen uit in 9 verschillende sporten: (Archery 2, Gymnastics 1, Athletics 7, Fencing 2, Judo 1, Rowing 28, Swimming 1, Taekwondo 2, Waterpolo 13).

Ik ben zeer vereerd om Nederland, de Nederlandse studenten en mijn school, de Saxion Hogeschool uit Deventer te mogen vertegenwoordigen.

De volgende sites besteden ruim aandacht aan de Universiade.
Klik op het logo:





Europacup Landenteams 20 en 21 juni 2015, Heraklion, (Kreta, Griekenland)

Promotie naar de Super League !








Europacup Landenteams, Heraklion (Kreta, Griekenland), 20 juni 2015



Voor het derde opeenvolgende jaar mag ik Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europacup voor Landenteams. Ik kom uit op het onderdeel 400 meter horden en ik maak ook deel uit van het 4 x 400 meter estafetteteam.


400 meter horden: zaterdag 20 juni om 16.20 uur

4 x 400 meter estafette: zondag 21 juni 19.15 uur

ga naar de livestream

ga naar de site

Nederlandse afvaardiging


Zaterdag 20 en zondag 21 juni 2015 worden in Heraklion op Kreta de Europese Kampioenschappen voor Landenteams (First League) gehouden. Het Nederlands Team reist af naar Griekenland met als doel promotie naar de hoogste divisie, de Super League te bewerkstelligen. Bijzonder aan deze EK is dat niet primair de individuele prestaties tellen, maar het gezamenlijke resultaat over 40 onderdelen, 20 bij de mannen en 20 bij de vrouwen.

Aan de EK nemen de volgende twaalf landen deel: België, Griekenland, Estland, Ierland, Letland, Litouwen, Portugal, Roemenië, Tsjechië, Turkije, Zwitserland en Nederland. De nummers 1, 2 en 3 promoveren naar de Super League, de nummers 11 en 12 degraderen naar de Second League. Beide wedstrijddagen starten om 15.00 uur Nederlandse tijd, zaterdag wordt afgesloten om 20.00 uur, zondag om 19.30 uur.








Eindhovens Dagblad 22 mei 2015



Naar WK estafette (april 2015)
We hebben ons met het Nederlands mannen 4 x 400 meter estafetteteam gekwalificeerd voor de World Relay's, het wereldkampioenschap estafette voor landenteams. Het WK is op 2 en 3 mei in Nassau, de hoofdstad van de Bahama's. Zie de site.
Het Nederlands team bestaat uit zes atleten: Liemarvin Bonevacia, Terence Agard, Obed Martis, Bjorn Blauwhof, Bram Peters en Jesper Arts. Bondscoach Wigert Thunnissen beslist welke vier atleten mogen starten. De limiet voor deelname aan het WK estafette was een top-24 plaats op de wereldranglijst.
Om kwalificatiewedstrijden te lopen en ter voorbereiding op het outdoorseizoen werd in april door de Atletiekunie een trainingsstage belegd in Daytona in de Amerikaanse staat Florida. Op 3 april tijdens de Florida Relay’s in Gainesville kwam het team, tot een tijd van 3.05.60 seconden. Een dag later liep het team in de finale, een tijd van 3.03.99 seconden. Naar later bleek, voldoende om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Mocht het team er in slagen om op het WK een finaleplaats te bemachtigen, dan plaatst het zich automatisch voor de Olympische Spelen van Rio 2016.

Snelste seizoensopening
Tijdens mijn trainingsstage liep ik in Clermont nog een 400 meter in 48.23 seconden en in Gainesville een 400 meter horden in 51.45 seconden. Dit was mijn snelste seizoensopening ooit op de 400 meter horden. Op 14 mei, op hemelvaarstsdag loop ik mijn eerste wedstrijd in Nederland tijdens de Harry Schulting Games in Vught. De start van de 400 meter horden is om 20.00 uur.

Video op facebook: training in aanloop naar de eerste 400mH race van het seizoen (Daytona, 21 april 2015):

Training van 21 april @ Daytona. Specifieke voorbereiding in aanloop naar de eerste 400mH race van het seizoen a.s. vrijdag te Gainesville, Florida. Nog 8 dagen te gaan tot vertrek naar de Bahamas - World Relays.

Posted by Jesper Arts on woensdag 22 april 2015



Mijn wissel op Liemarvin Bonevacia tijdens de Florida Relay's op 3 april 2015




Geselecteerd voor Nederlands mannen 4x 400m estafetteteam

Onlangs ben ik geselecteerd voor het Nederlands mannen 4x 400m estafetteteam. Met dit team reis ik a.s. zondag 29 maart voor 4 weken af naar Daytona, Florida, USA. Deze trainingsstage staat met name in het teken van kwalificatie voor de World Relays (=WK estafette), welke 2 en 3 mei gehouden worden in Nassau, Bahamas. Zie de site. Om kwalificatie af te dwingen is een prestatie noodzakelijk die goed genoeg is voor een top 24 plaats op de wereldranglijst. Op dit moment is de 24e tijd 3.04.67 min. Onze eerste wedstrijd lopen we op 4 april tijdens de Florida Relays in Gainesville. Zie de site. Het team, bestaande uit in totaal 6 atleten, bestaat verder uit: Liemarvin Bonevacia, Bram Peters, Terence Agard, Bjorn Blauwhof en Obed Martis. Twee jaar geleden liep ik al eens een 4x 400m estafette met het nationaal team. In Dublin was ik destijds de derde loper tijdens de Europacup voor landenteams. Tevens liep ik in 2011 tijdens het EK junioren samen met drie andere A-junioren het Nederlands Junioren Record op dit onderdeel.

Mijn eerste 4x400m. met het NED team: Europacup Dublin (juni 2013)



Vierde in een zinderende NK finale 400m (februari 2015)

Afgelopen weekend, 21/22 februari, was Omnisport Apeldoorn weer het strijdtoneel voor de Nederlandse Kampioenschappen Indooratletiek. Nadat ik vorig jaar het zilver bemachtigde in een bijzondere finale, was de 400m ook dit jaar weer een van de spektakelstukken van het NK. De aanloop naar dit kampioenschap verliep voor mij niet geheel zoals gehoopt. Na een succesvolle trainingsstage in Tenerife keek ik vol vertrouwen uit naar het indoor seizoen. Ik was fit, voelde me sterk en had op stage goede dingen laten zien. Logischerwijze ging ik met goede moed de wedstrijdperiode in. 

Mijn eerste wedstrijd in voorbereiding op het NK was een lastige race, waarin ik voor mijn gevoel niet geheel had kunnen laten zien waartoe ik in staat was. Een tijd van 48,30sec was enigszins boven mijn verwachtingen, maar er was genoeg ruimte voor verbetering. De tweede race liep ik in het Belgische Gent. Aldaar sloeg de vermoeidheid/verzuring al op 150m voor de finish toe. De laatste meters waren dermate zwaar dat ik veel snelheid verloor. Met als gevolg een tegenvallende tijd op het scorebord. Met nog twee weken te gaan tot het NK moest er dus nog wel even aan een aantal zaken gesleuteld worden. In deze twee weken leek ik gelukkig langzaam het juiste gevoel van snelheid en ritme te vinden. Mocht de vorm wellicht niet zijn zoals gehoopt, ik wilde er in ieder geval alles aan doen om op het NK het maximale eruit te halen en te laten zien bij de beste van Nederland te horen. 

Finale:
 

Tijdens de series op zaterdag wist ik me zonder veel moeite te plaatsen voor de finale. Met 48,04sec was naast het gevoel ook het resultaat alweer een stuk beter. De finale op zondag beloofde een spektakel te gaan worden. Met antillianen Liemarvin Bonevacia (NR-houder) en Terrence Agard, voor het eerst deelnemend aan het NK indoor, en een Bjorn Blauwhof in vorm werd het een lastige kluif om ditmaal op het erepodium te eindigen. Als underdog stond ik dan ook aan de start van de race waar menig toeschouwer naar uitkeek. In het kielzog van bovengenoemde mannen wist ik de andere twee finalisten voor te blijven en de vierde plek te bemachtigen. Het gehele podium dook onder de kwalificatie-eis voor het EK indoor van 47,15sec. Met 47,57sec verbeterde ik mijn seizoensbeste prestatie uit de series ruim. Een tijd waarvoor ik aan het begin van het seizoen niet getekend had, maar waar ik gezien de niet geheel vlekkeloze aanloop, erg tevreden mee kan zijn. 

Op naar outdoor, waarin de focus weer op de 400m horden ligt!

Serie:


 
De weg naar.... (24 januari 2015)

Alweer bijna 4 maanden ben ik in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Gezien de overstap van coach en de aansluiting bij een nieuwe groep was het in de beginperiode uiteraard even wennen. Een andere aanpak en andere trainingspartners gaven me al snel de positieve nieuwe prikkel waarnaar ik op zoek was. Onder begeleiding van coach Rogier Ummels hebben we de afgelopen maanden vooral aandacht besteed aan het vergroten van de belastbaarheid, veel techniekwerk en het verbeteren van het basisniveau. Zowel op het gebied van kracht, snelheid als aeroob vermogen heb ik positieve ontwikkelingen doorgemaakt. Ik ben me beter gaan realiseren wat er voor nodig is om een totaalatleet te zijn/worden. Tevens heb ik mensen ingeschakeld om me zowel op mentaal vlak als op het gebied van voeding te begeleiden. Ik ben namelijk een traject gestart met een prestatiepsychologe en heb een voedingsplan laten opstellen door een sportvoedingskundige. 

Bovengenoemde gaat hopelijk in 2015 leiden tot zowel een mooi en succesvol indoor- als outdoor seizoen. Een indoor seizoen waarin ik mezelf ten doel heb gesteld om mijn persoonlijk record op de 400m van vorig jaar (46,91sec) te verbeteren en daarmee tevens te voldoen aan de kwalificatie-eis van 47,15sec voor het EK indoor te Praag. Het hoofddoel voor outdoor is het doorbreken van de magische grens van 50 seconden op de 400m horden. Mede om dit doel te realiseren ben ik deze winter al regelmatig naar Vught afgereisd om samen met Thomas Kortbeek te werken aan mijn horden techniek en ritme. 

Ter voorbereiding op het indoor seizoen ben ik van 5 t/m 19 januari in Tenerife geweest om in de warmte het specifiekere werk te kunnen verrichten. Morgen, 25 januari, staat mijn eerste wedstrijd van 2015 op het programma. Om 17.05u sta ik namelijk in Omnisport Apeldoorn aan de start van de 400m gala race. 


Sponsorovereenkomst Liesselse ondernemers (oktober 2014)

Frank Veldhuijzen en Hans van Someren


Zaterdag 11 oktober 2014; een mooie dag om een handtekening te zetten onder een mooi contract. Tijdens de open dag van VS Rubber Recycling B.V. in Venlo ondertekende ik samen met mijn kersverse sponsoren Veldhoeve Holding B.V. en VS Rubber Recycling B.V. een sponsorcontract dat mij in staat stelt om het maximale uit mijn carrière te halen en de stap te zetten naar de internationale top. Erg dankbaar ben ik de Liesselse ondernemers Frank Veldhuijzen en Hans van Someren voor hun ondersteuning in mijn weg naar de top en het vertrouwen dat zij mij middels deze sponsorovereenkomst geven.


'Een nieuwe stap' (september 2014)

Het outdoor seizoen van 2014; jammer maar helaas bracht dit mij niet het succes waarop ik gehoopt had. Een voetblessure dwong me het seizoen vroegtijdig te staken, en deelname aan het NK en EK uit mijn hoofd te zetten. Het gevolg: een vakantie die wel erg vroeg begon, en dus genoeg tijd om vooruit te blikken op het volgende seizoen, maar ook om stil te staan bij mijn toekomst als atleet. Wat wil ik bereiken en hoe ga ik dat doen? Het was al snel duidelijk dat ik behoefte had aan een nieuwe prikkel. Een nieuwe uitdaging, en een groep fanatieke topatleten om me heen. In mijn ogen betekent dit ook een ander begeleidingsteam.

Een periode van veel nadenken en gesprekken met mensen in mijn nabije omgeving volgde. Ik heb om de tafel gezeten met Thomas Kortbeek (7-voudig Ned. kampioen 400m horden) en Rogier Ummels (bondscoach sprint) om mijn plannen en ideeën met ze door te nemen, en een mogelijke samenwerking te bespreken. Beide coaches reageerden enthousiast en we zijn samen gaan brainstormen over de toekomst en mijn doelen, maar vooral de weg daar naartoe. Een zeer positief gesprek waaruit mooie plannen zijn ontstaan voor het komende seizoen. 

Hoe dat seizoen eruit komt te zien? Ik word onderdeel van de sprintselectie op Papendal die naast Rogier ook onder leiding staat van Wigert Thunnissen. Met Thomas ga ik voornamelijk aan de slag om specifiek te werken aan het technische en ritmische aspect van het hordelopen. Ook Nederlands recordhouder 400m horden Harry Schulting zal daarbij regelmatig met een schuin oog meekijken. Vol enthousiasme en vertrouwen kijk ik uit naar het komende seizoen, dat op maandag 6 oktober officieel zal starten qua voorbereiding. 

Uiteraard wil ik hierbij nog een speciale dank uiten aan Marita Swart -van Zwol, degene die mij de afgelopen vijf jaar heeft gecoacht en medeverantwoordelijk is voor de grote stappen die ik heb gezet en de mooie prestaties die ik wist te leveren. Onder leiding van Marita heb ik drie nationale junioren titels en twee nationale senioren titels veroverd. Daarnaast heb ik deelgenomen aan twee internationale jeugdtoernooien (EJK en EK<23) en ben ik tweemaal voor Nederland uitgekomen op het EK landenteams. Ik kijk terug op een succesvolle en mooie periode, waarvoor ik Marita erg dankbaar ben.

 
Voetblessure maakt einde aan seizoen
(juni 2014)

Vorige week is helaas bij een botscan een stresshaard in de rechtervoet geconstateerd. In de week voorafgaand aan de Europacup landenteams in Braunschweig begon ik lichte klachten te krijgen aan mijn voet. In eerste instantie leek het vrij onschuldig te zijn en na een controle bij de sportarts, besloot ik om gewoon mee te gaan naar de Europacup. Met een ingetapete voet ter extra ondersteuning kon ik pijnvrij mijn race lopen. Een race die tot horde 8 overigens erg goed verliep, maar door een minder laatste stuk een eindtijd op de klokken zetten waar ik niet geheel tevreden mee kon zijn. De ochtend na mijn race was de pijn helaas een stuk heviger. Als reserveloper voor het 4x 400m estafetteteam, trachtte ik toch een warming-up te doen voor dit afsluitende onderdeel. Al snel bleek dat mijn voet weinig belasting aankon, dus mogelijke deelname aan de 4x 400m was daarmee uitgesloten. 

Na vervolgens een week looprust te hebben gehouden, was zelfs lichte achteruitgang van de blessure te merken. Om duidelijkheid te krijgen over de daadwerkelijke aard van de blessure heb ik daarom een botscan laten maken. Hierbij werd tot mijn frustratie een stresshaard geconstateerd. Dit betekent een soort overbelasting/vermoeidheid van het bot. De enige manier om dit te laten herstellen is rust houden. En welteverstaan minimaal 4 weken! Een flinke domper in een seizoen dat al niet helemaal verliep zoals gehoopt. Overigens begon ik net steeds fitter te worden en in vorm te komen. Naar mijn idee was de stijgende lijn dus ingezet. Maargoed blessures horen over het algemeen helaas ook bij topsport. 

De afgelopen seizoenen is het enorm goed gegaan en heb ik vrijwel geen échte tegenslagen gehad. Ik zal me erbij neer moeten leggen dat ook mij dit kan overkomen. Gezien de minimale herstelperiode van 4 weken, wordt het een enorm lastig verhaal om op tijd hersteld te zijn voor het NK atletiek dat gehouden wordt op 26/27 juli. Met name ook vanwege het feit dat een stressfractuur, hierbij zijn tevens scheurtjes ontstaan in het bot, op de loer ligt wanneer het bot vroegtijdig teveel wordt belast. 
 

Europacup Landenteams, Braunschweig
zaterdag 21 juni en zondag 22 juni 2014

- zaterdag 21 juni 400 meter horden:

Hieronder de beelden van Eurosport met Nederlands commentaar



Beelden van de livestream van European Athletics:
http://eurovision.digotel.com/ea/index.html?video_id=17178
De race begint bij: 1:13:35






FBK-Games, Hengelo, 8 juni 2014








Lane 1: Jesper Arts (NED) 51.15
Lane 2: Wouter Le Roux (RSA) 57.08
Lane 3: Ashton Eaton (USA) 49.07
Lane 4: L.J. van Zyl (RSA) 50.57
Lane 5: Javier Culson (PUR) 48.66
Lane 6: Cornel Fredericks (RSA) 49.31
Lane 7: Johnny Dutch (USA) 49.71
Lane 8: Emir Bekric (SRB) 49.84


 

 

 



Hurdles Special, Epe, 27 april 2014







Trainingsstage Pretoria, Zuid-Afrika: Deel 2 (april 2014)

Zoals in mijn vorige verslag aangegeven verliepen de eerste twee weken van mijn trainingsstage erg voorspoedig. Ook week 3 begon zeer voortvarend met enkele trainingen van hoge kwaliteit. De omstandigheden waren heerlijk en de mogelijkheid was aldaar om hard en op hoge intensiteit te trainen. Helaas kreeg ik halverwege de derde week een kleine tegenslag. Nota bene op mijn verjaardag liep ik een lichte verrekking in de rechter hamstring op. Waarschijnlijk veroorzaakt door een te hoge belasting in drie opeenvolgende trainingsdagen en daarmee gepaard het lichaam te weinig tijd gegeven om te laten herstellen van de vorige training. Tevens bleek later dat mijn rechterheup wat scheef stond en dat er nogal wat spanning zat in de rechterbil. Gelukkig leek de blessure mee te vallen en zou ik met een paar dagen rust weer volledig belastbaar zijn. Helaas duurde het ietwat langer tot ik weer 100% belastbaar was, maar ik kon gelukkig wel snel weer looptrainingen doen op een lage intensiteit. Uiteraard was het even frustrerend dat ik 1,5week niet aan mijn snelheid kon werken, maar ik mocht ook van geluk spreken dat ik veel andere dingen wel kon doen. In die tijd heb ik namelijk extra aandacht kunnen besteden aan zowel kracht als het aerobe vermogen.
 
Ik wist de knop gelukkig snel om te zetten. De situatie accepteren en genieten van het voorrecht in Zuid-Afrika te zitten en te mogen trainen leek me een beter plan dan me continu te frustreren over het feit dat ik niet precies kon doen wat ik graag wilde. Tevens genoot ik enorm van het leven aldaar en de geweldige mensen om me heen. Het voordeel ten opzichte van vorig jaar was met name dat er nu meerdere Nederlanders aanwezig waren. Buiten de trainingen om konden we gezellig samen ontspannen in tegenstelling tot vorig jaar toen ik toch meer op mezelf aangewezen was. Overigens is mijn coach ook nog enkele dagen naar Zuid-Afrika gekomen om mij en trainingsgenoot Bianca Baak te begeleiden. Een van de vele mooie ervaringen gedurende de trainingsstage was het Zuid-Afrikaanse kampioenschap dat op 11 én 12 april werd gehouden op de baan in Pretoria. Twee dagen lang heb ik genoten van topatletiek, waaronder een 9,98 op de 100m, 44,9 op de 400m en uiteraard een geweldige 400m horden finale die door trainingspartner Cornel Fredericks gewonnen werd in 49,21sec. Daarnaast is ook de safari, die ik samen met de andere Nederlanders gedaan heb, toegevoegd aan mijn lijst van onvergetelijke ervaringen.
 
Al met al kan ik terugkijken op een zeer geslaagde trainingsstage, waarin ik een goede basis heb weten te leggen om opnieuw een succesvol outdoor seizoen te kunnen draaien. Ik kijk in ieder geval met vertrouwen uit naar aankomend seizoen, welk voor mij zal gaan starten op zondag 27 april tijdens de Hurdles Special in Epe. Aldaar zal ik deelnemen aan zowel de 400m horden als 300m horden. Hierbij wil ik tevens mijn enorme dank uiten aan sponsor Welten die deze trainingsstage opnieuw voor mij heeft mogelijk gemaakt. Klik hier voor een selectie van de gemaakte foto's tijdens mijn trainingsstage.
 

Trainingsstage Pretoria, Zuid Afrika: Deel 1
(maart 2014)

Alweer iets meer dan een jaar geleden maakte ik mijn eerste reis buiten Europa. Een maand lang sloot ik me aan bij de trainingsgroep van Hennie Kotze in Pretoria, Zuid-Afrika. Een geweldige ervaring en de plaats waar ik de basis wist te leggen voor een succesvol outdoorseizoen 2013. Het mag duidelijk zijn dat ik enorm graag terug wilde keren om me ook op het volgende seizoen in Pretoria voor te bereiden. Zodoende keerde ik op 15 maart terug. Opnieuw via een lange vliegreis vanaf Schiphol naar Johannesburg met een tussenstop op Cairo. Inmiddels ben ik dus alweer 2 weken terug in het op 1600m hoogte gelegen Pretoria.

Waar ik me vorig jaar met een open blik en zonder veel verwachtingen op een nieuw avontuur stortte, wist ik ditmaal uiteraard waar ik terecht zou komen. In tegenstelling tot de spanning en onwetendheid waarmee ik vorig jaar het avontuur inging, was mijn gemoedstoestand nu juist enorm opgewonden en verheugd. Tevens kon ik me nu expliciet voorbereiden, aangezien ik op de hoogte was van de aanpak van coach Kotze. Ditmaal was het plan om niet het volledige programma mee te draaien, maar mijn eigen schema als uitgangspunt te nemen en van daaruit zoveel mogelijk trainingen te combineren met de groep van Kotze. Dit is in overleg met mijn coach besloten, omdat vorig jaar bij terugkomst bleek dat ik tegen overtraindheid aan zat. Zodoende was ik genoodzaakt om een maand lang rustig te trainen om erger te voorkomen. Tevens bevinden de Zuid-Afrikaanse atleten zich in een geheel andere periode van het seizoen. Momenteel is hier het wedstrijdseizoen namelijk al volop in gang en wordt er over 2 weken zelfs al gestreden om de nationale titels.

Het doel is dus om dit jaar slimmer te trainen en daarmee meer mijn eigen lijn te volgen in aanloop naar het seizoen dat voor mij vooral in het teken staat van het EK dat half augustus wordt gehouden in Zürich. Ik hoef dus niet op de korte termijn al in topvorm te zijn. De stage wil ik daarom vooral gebruiken om mijn basisfitheid te versterken. Dit betekent veel omvang trainen in de vorm van krachttraining, snelheid en aerobe tempo's. Tevens staat de stage in het teken van wennen aan en het gevoel krijgen van het juiste ritme en snelheid tussen de horden. De vele lactische trainingen zal ik dus dit jaar pas gaan doen zodra ik in vorm moet gaan komen om me te kwalificeren voor het EK.

De eerste week was het belangrijk om niet direct teveel en te hard te trainen. Dat is redelijk lastig en frustrerend, maar in het kader van acclimatisering wel noodzakelijk. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan een ander klimaat. Met name aan het feit dat Pretoria zich op 1600m hoogte begeeft. Desondanks werkte ik de eerste week al wel 7 goede trainingen af. Met het oog op wedstrijdritme opdoen en aandachtspunten vinden voor het vervolg van de stage, nam ik aan het begin van de tweede week deel aan een wedstrijd in Sasolburg. Met nog maar 2 specifieke 400m horde trainingen in de benen, ging ik redelijk nerveus, maar ook zonder hoge verwachtingen deze wedstrijd in. Vanwege een ietwat te rustige start, maar daarom overigens ook sterk laatste stuk, ging ik niet echt de verzuring in en kwam ik nog te 'onvermoeid' de finish over. Resultaat; 51.81sec. Voor een eerste wedstrijd een prima tijd, hoewel het gevoel en de aandachtspunten uit deze race voor mij belangrijker waren.

In het vervolg van de tweede week mocht de omvang en de intensiteit van de trainingen gelukkig opgevoerd worden. De trainingen verlopen goed, het weer is uitstekend en de mensen zijn evenals vorig jaar onwijs sociaal en behulpzaam. De tijd vliegt voorbij en ik probeer dus iedere dag extra te genieten en dankbaar te zijn voor het voorrecht dat ik hier ben en dit mee mag maken. Overigens zijn tevens in de tweede week twee andere Nederlanders me komen vergezellen. In de namen Bianca Baak en Marius Kranendonk. Twee bekende namen binnen de Nederlandse atletiek, namelijk de Nederlands kampioene 400m horden en de Nederlands Kampioen verspringen. Samen met hen ben ik gisteren naar een rugbywedstrijd wezen kijken en ga ik volgend weekend op safari. Nog 2,5 week te gaan en dus hopelijk nog veel goede trainingen en een hoop plezier en ervaringen.

2e van Nederland

46.91 seconden (derde tijd allertijden)

400 meter indoor





Zilver en een dik persoonlijk record op NK indoor 2014 (23 februari 2014)

Zaterdag en zondag 22/23 februari was het Omnisportcentrum in Apeldoorn weer het strijdtoneel voor de Nederlandse atletiektop. Aangezien ik vorig jaar indoor de nationale titel wist te veroveren op de 400m, was het voor mij dit weekend de taak om deze titel te verdedigen. Als voorbereiding op dit NK liep ik een week eerder nog een grote wedstrijd in Birmingham. Aldaar liep ik in een lastige race naar een tijd van 47,68sec. Een fractie sneller dan de 47,85sec die ik eerder al in Dortmund liep. Vooraf was duidelijk dat het geen gemakkelijke klus zou worden om mijn titel te verdedigen. Bram Peters had namelijk indoor al 47,25sec gelopen.

Waar andere jaren op de zaterdag een serie én een halve finale gelopen diende te worden, was dit jaar de halve finale geschrapt. Direct vanuit de 4 series gingen de nummers 1 van iedere serie aangevuld met 2 tijdsnelste door naar de finale op zondag. De taak was dus om mijn serie te winnen en het liefst redelijk door te lopen, zodat ik een gunstige baan zou krijgen in de finale. Met gemak wist ik mijn serie te winnen en plaatste ik me met 47,72sec als snelste voor de finale. Deze stond zondagmiddag om 12.25u op het programma. Samen met de vrouwen finale 400m waren de verwachtingen op een spannende finale hoog.



Ik vertrok vanuit baan 6 met belangrijkste concurrent Bram Peters naast me in baan 5. Zoals verwacht en gevisualiseerd kwam Peters aan het einde van de tweede bocht langszij en ging als eerste naar binnen. Ik pikte direct aan en positioneerde mezelf in de slipstream. De tweede ronde trok Peters hard door, maar het lukte me om in zijn kielzog te blijven. Ondertussen hadden we een flinke voorsprong opgebouwd t.o.v. de rest van het veld. Bij het uitkomen van de laatste bocht zette ik alles op alles om Peters in te halen. Ik wist nog wel ietwat dichterbij te komen, maar het lukte me niet om mijn titel te verdedigen. Met een weergaloze tijd van 46,71sec pakte Peters niet alleen de titel, maar liep hij tevens de limiet voor het WK indoor en verbrak hij het 27 jaar oude Nederlandse Record. Op maar 0,2sec achterstand, 46,91sec, pakte ik het zilver, verbrak ik mijn persoonlijk record met bijna een halve seconde, bleef ik maar 0,11sec boven de limiet voor het WK indoor en kom ik terecht op een 3de plaats aller tijden.



Al met al kon ik dus niet meer dan dik tevreden zijn met het resultaat. Dit was tevens mijn laatste wedstrijd van het indoorseizoen. Evenals vorig jaar ga ik op 15 maart weer een maand naar Pretoria, Zuid-Afrika, om me voor te bereiden op het outdoor seizoen.

Méér beelden van de finale en van de serie:

http://youtu.be/eAJsn6yNfww (compilatie door sportunzipped)

http://vimeo.com/87394465 (losse veter)

http://youtu.be/pYAADItJEyQ (hortas)

http://vimeo.com/87364073 (losse veter)



Goede start van het indoorseizoen 2013/2014 in Dortmund en Bordeaux!

Zondag 19 januari startte voor mij het indoorseizoen van 2014. Enkele dagen eerder was ik teruggekeerd van een 11-daagse trainingsstage in het Spaanse Benidorm. Vanwege klachten aan de sartorius voorafgaand aan deze stage was het nog even de vraag of ik volledig fit naar Benidorm af zou reizen. Gelukkig was ik op tijd hersteld van deze blessure, waardoor ik op trainingsstage in staat was om weer een aantal kwalitatief goede trainingen te doen. Dit gaf me vertrouwen en maakte me scherp in aanloop naar de start van mijn indoorseizoen. Voor mijn eerste wedstrijd van 2014 reisde ik voor een 200m en 400m af naar de Helmut Kornig Halle in Dortmund. Gezien het feit dat aan deze wedstrijd in principe geen senioren deelnamen, kon ik weinig tegenstand verwachten. De 200m legde ik af in een nieuw persoonlijk record van 22.07sec. Enkele uren later kon ik ook zeer content zijn met een 47.85sec op mijn eerste 400m van het seizoen. Beide tijden waren een mooie verbetering van vorig jaar toen ik eveneens in Dortmund respectievelijk 22.33sec en 48.38sec liep. Dit was voor mij gelijk een bevestiging van het positieve gevoel tijdens de voorbereidingen/wintertrainingen. Klik hier voor de video van mijn 200m en klik hier voor de video van mijn 400m in Dortmund. 

Bordeaux
Een week later stond er al een mooie internationale wedstrijd op het programma. Een 400m horden indoor in Bordeaux. De wedstrijd waar ik vorig jaar als eerste Nederlander een 400m horden indoor liep en waar ik vrij onverwacht de Olympisch Kampioen Felix Sanchez wist te verslaan en overall 2e werd. Met het positieve gevoel uit de wedstrijd in Dortmund in het achterhoofd, keek ik enorm uit naar deze wedstrijd. Een aantal sterke internationale 400m hordelopers stonden op de startlijst, waaronder 3 atleten die outdoor al eens onder de 50sec hebben gelopen. In totaal waren er drie series van 4 atleten. Ik moest direct in de eerste serie al in actie komen. Gelijk vanaf de eerste meters voelde het goed. Ik kwam bij iedere horde goed uit en liep de race precies zoals ik me had gevisualiseerd. Alleen bij de laatste horde moest ik helaas een pasje extra maken, waardoor ik wat tijd verloor. Desondanks finishte ik in een tijd van 50.88sec, waar ik vorig jaar nog 51.62sec liep. Een sterke tijd, waarmee ik wist dat het mogelijk moest zijn om in de top 3 te eindigen. Met lichte spanning en hoop keek ik naar de andere twee series. Met enige ongeloof en twijfel bleek echter dat beide series niet onder de 51sec waren weten te komen en dat ik met 50.88sec de wedstrijd had gewonnen! Direct na mijn race werd ik meegenomen naar de dopingcontrole. Ik was vlak voor de race nog naar het toilet geweest en mijn lichaam zat nog vol adrenaline. Het mocht dus enige tijd duren voordat ik in staat was om het potje te vullen (2,5uur om precies te zijn). Maargoed ik was blij met mijn resultaat en hoefde gelukkig pas de volgende ochtend terug naar Nederland te vliegen.

Klik hier voor de beelden van mijn 400mh race in Bordeaux. 





Het is duidelijk dat het goed zit met de vorm. Daarom heb ik besloten om de komende twee weken hard door te trainen en dan nog één wedstrijd (waarschijnlijk een 400m in Birmingham) te doen in voorbereiding op het NK indoor van 22/23 februari in Apeldoorn.

 
De wintertrainingen, heupbeperking, afstuderen, sponsoring en vooruitblik op aankomend seizoen
 (december 2013)

Verloop wintertrainingen
Naar mijn idee werd het weer eens tijd voor een nieuwsupdate. Wat is er allemaal gaande, wat staat er op de planning en wat zijn de doelen voor het komende seizoen? Na een succesvol afgelopen seizoen en een korte rustperiode ben ik sinds oktober weer vol in training in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een nieuw seizoen waarin het doel is om de stijgende lijn van de afgelopen twee jaar door te zetten en daarmee aan te sluiten bij de internationale top bij de senioren. De wintertrainingen verlopen, op wat kleine pijntjes na, erg voorspoedig. Ik heb het gevoel dat ik een goede basis aan het leggen ben en stappen aan het maken ben in de goede richting. Met de kennis van de afgelopen seizoenen zijn de trainingen in mijn ogen nog efficiënter ingevuld en op elkaar afgestemd. Helaas is de hordegroep op Papendal dusdanig uitgedund dat ik binnen mijn eigen groep weinig 'sparringpartners' heb. Daarom heb ik me voor de tempotrainingen aangesloten bij de midden-lange afstand lopers van bondscoach Grete Koens. 

Beperking in de heup
Na een aantal weken training kreeg ik wat klachten in de rechterheup. Aangezien ik al langer, weliswaar in lichtere mate, last heb van een beperking in deze heup, besloot ik ditmaal na overleg met de sportarts om een uitgebreider onderzoek te doen middels een MRI-scan. Hierop was een duidelijke uitstulping aan de rand van de heupkom te zien die zorgt voor een lichte beperking en de terugkerende irritatie aan de heup. In het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam werd door dr. Heijboer, ondanks dat ik hier al jaren op hoog niveau mee sport, een kijkoperatie geadviseerd. Gezien de ongunstige periode om de operatie te doen, heb ik besloten om het aankomende seizoen eerst te bekijken hoe het zal gaan en/of de klachten al dan niet verergeren. Afhankelijk daarvan zal ik aan het einde van het seizoen de operatie gaan overwegen. Voor nu; op dezelfde weg doorgaan en met hulp van fysio's en vele mobiliteit- en lenigheidoefeningen de heup zo flexibel en beweeglijk mogelijk krijgen/houden.

Afstuderen
Sinds 2009 studeer ik Commerciële Economie aan de Randstad Topsport Academie in Deventer. Met dank aan de juiste begeleiding is deze studie tot op heden eigenlijk altijd goed te combineren geweest met het full-time trainingsprogramma dat ik volg. In de loop der jaren werd het overigens wel steeds moeilijker te combineren, waardoor ik gedurende de studie besloten heb om er een jaar langer over te doen. Momenteel lig ik goed op schema om aan het eind van dit schooljaar een bachelor diploma te bezitten en daarmee weer een mooi doel behaald te hebben. Onlangs is mijn voorstel voor een afstudeeropdracht goedgekeurd, waardoor ik in januari kan gaan starten met afstuderen; het schrijven van een ondernemingsplan. 

Ambassadeur project 'Leef' en sponsoring 'Welten'
Zoals in onderstaand nieuwsbericht al aangekondigd, ben ik per 1 november 2013 ambassadeur van het project 'Leef'. Op 16 januari zal hiervan de Kick-Off zijn in mijn ouderlijke woonplaats Liessel. M.b.t. dit project ga ik in 2014 actief mijn bijdrage leveren middels clinics en presentaties op basisscholen en zal ik aanwezig zijn bij diverse activiteiten om de sportparticipatie binnen de gemeente Deurne te verhogen. 

Verder zal ik, net zoals de afgelopen jaren, ook in 2014 mijn wedstrijden lopen in het hemd van 'Welten': mijn hoofdsponsor die me ondertussen al zo'n 5 jaar ondersteund en het vertrouwen geeft in mijn weg naar de top. Deze sponsor heeft al veel voor me mogelijk gemaakt en een grote bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling als atleet. 

Vooruitblik op aankomend seizoen
Het einde van het kalenderjaar 2013 is in zicht en dit betekent tevens de start van het indoorseizoen. Vanwege lichte klachten in de sartorius (kleermakerspier) is het nog de vraag of ik volgende week al zal gaan starten met mijn indoorseizoen. Ik ga in ieder geval van 4 t/m 15 januari voor een trainingsstage naar het Spaanse Benidorm. Aldaar wil ik me in warmere temperaturen middels kwalitatieve trainingen specifiek voorbereiden op de indoorwedstrijden. Op 25 januari ga ik, evenals vorig jaar, naar Bordeaux om een 400m horden te lopen. Indoor een ludiek onderdeel dat tevens voor de toeschouwers een mooi spektakelstuk is. Vorig jaar versloeg ik daar de huidig Olympisch kampioen Felix Sanchez. Ook dit jaar is de kans groot dat hij weer van start zal gaan in het Franse Bordeaux. Vervolgens hoop ik bij een tweetal grote wedstrijden een 400m te lopen in een sterk bezet deelnemersveld. Hiermee wil ik me voorbereiden op het NK indoor van 22/23 februari, waar ik mijn Nederlandse titel op de 400m wil gaan verdedigen. 

Na het indoorseizoen is de planning om in maart weer naar Zuid-Afrika af te reizen om me aldaar, evenals vorig jaar, aan te sluiten bij een groep gedreven internationale topatleten en me voor te bereiden op het outdoor seizoen. Het seizoen dat voor mij vooral in het teken staat van het Europees Kampioenschap in Zürich. Onlangs zijn door de Atletiekunie de limieten hiervoor vastgesteld en bekend gemaakt. Voor de 400m horden is de limiet op een mooie grens van 50.00sec gesteld, mijn persoonlijk record staat op 50,23sec. Een grens die ik het komende seizoen wil gaan doorbreken. Daarnaast wil ik me vestigen in het 4x 400m team waarmee het EK en een mooie klassering aldaar haalbaar moet zijn.


Alle volgers, fans, belangstellenden, vrienden en familie hele fijne feestdagen en alle geluk voor 2014 gewenst. Mogen al uw doelen bereikt worden en geniet bovenal van de weg daar naartoe. 


Ambassadeur project 'Leef. Samen fit & creatief' gemeente Deurne

Afgelopen week ben ik ambassadeur geworden van het project 'Leef. Samen, fit & creatief', opgezet door de gemeente Deurne. Middels dit project wil de gemeente door het inzetten van buurtcoaches voldoende sport- bewegings- en cultuuraanbod realiseren voor alle Deurnenaren van jong tot oud. In totaal worden 6,7 fte sport- en cultuurcoaches aangesteld om dit te realiseren. Concreet gezegd wil de gemeente hiermee zoveel mogelijk Deurnenaren aan het bewegen krijgen. De functionarissen worden ingezet op een viertal thema's die het kader vormen voor de uit te voeren projecten en activiteiten. Het gaat om de thema's: Sportieve en gezonde school, Culturele school, Meedoen en Actieve buurt. Naast alle basisscholen in de gemeente Deurne heeft men diverse partners/deelnemers aan dit project weten te binden. Per 1 november 2013 zal dit project officieel van start gaan. Klik hier voor meer informatie over het project 'Leef. Samen, fit & creatief'.


Diamond League Zürich: opnieuw onvergetelijk! (augustus 2013)

Woensdag 28 augustus 2013 vertrok ik alweer voor het derde jaar op rij naar Zürich om de volgende dag deel te gaan nemen aan de Young Diamond Challenge, het voorprogramma van de Diamond League. Aangezien ik de vorige twee edities met veel bewondering heb beleefd, keek ik enorm uit naar deze wedstrijd. Na het behalen van de Nederlandse titel had ik met mijn coach afgesproken om twee weken rust te nemen en dan vervolgens richting Zürich toe te werken. Vorig jaar was ik namelijk net terug van vakantie, waardoor het met de vorm nogal slecht gesteld was. Dit jaar wilde ik het graag anders aanpakken. Toch viel het niet helemaal mee om goed te trainen richting deze wedstrijd. Ik merkte namelijk dat mijn lichaam toch nog te weinig rust had gehad. De trainingen liepen niet helemaal lekker, aangezien de power er een beetje uit was. Vrij ontspannen en zonder hoge verwachtingen vertrok ik dus richting Zürich. Drie dagen lang rondlopen tussen de wereldtop. Dat blijft ook de derde keer heel bijzonder.





Donderdag aan het begin van de avond was het mijn beurt om aan te treden in het mooie stadion in Zürich. De weersomstandigheden waren gelukkig goed en tevens voelde het tijdens de warming-up weer als vanouds. Ik was ingedeeld in baan 8. Normaal gezien een baan waar ik niet zo blij mee ben, maar deze keer vond ik het eigenlijk wel fijn. Zo kon ik me volledig op mijn eigen race focussen en me niet laten beïnvloeden door de anderen. Het stadion was ondertussen half gevuld toen het startschot ging. De eerste 200m gingen verrassend makkelijk. Ik liep precies zoals ik wilde, ontspannen tussen de horden en actief voor de horden. In principe liep ik t/m horde 8 hetzelfde als de races waarin ik dit seizoen mijn beste tijden liep. De laatste twee horde moest ik helaas overschakelen van ritme, maar ik kon het tempo wel redelijk goed vasthouden. In een prima race finishte ik als 5e in 51.23sec. Een tijd waar ik aan het eind van een lang en zwaar seizoen en gezien de voorbereidingen zeer tevreden mee kon zijn. Na afloop van mijn race heb ik op de tribune gezeten en genoten van een groot spektakel. Overigens zal ook de afterparty in Zürich me nog lang bijblijven. Feesten in een vip-ruimte tussen Bolt, Gatlin, Merrit en Richardson maak je namelijk ook niet iedere dag mee.




 



NEDERLANDS KAMPIOEN 400 meter horden

Zaterdag 20 juli ben ik Nederlands Kampioen geworden op de 400m horden. Nadat ik een week eerder nog 4 races had gelopen op het EK<23 in Tampere, was het nog even de vraag hoe ik hiervan hersteld zou zijn. Tevens was het programma dit jaar aangepast ten opzichte van de afgelopen jaren. Nu stonden namelijk zowel de series als de finale op zaterdag gepland. Iets wat voor een onderdeel als de 400m horden enorm zwaar is. Gelukkig wist ik desondanks in het Olympisch stadion in Amsterdam mijn favorietenrol waar te maken. Zowel in de series (51.48sec) als de finale (51.01sec) wist ik met ruime voorsprong te winnen. Na twee keer een vijfde plaats, 2 jaar geleden brons en vorig jaar zilver ging ik er dit jaar met de gouden medaille vandoor.

Dit betekende voor mij een bekroning op een geweldig seizoen. Een seizoen waarin ik zowel indoor (400m) als outdoor Nederlands Kampioen ben geworden, een halve finale op het EK<23 heb bereikt, deelgenomen heb aan de Europacup en het belangrijkste nog mijn persoonlijk record heb verbeterd van 51.29sec naar 50.23sec. Na een korte rustperiode zal ik mijn trainingen weer voortzetten, aangezien ik op 29 augusuts voor het derde achtereenvolgende jaar mag deelnemen aan het voorprogramma van de Diamond League in Zürich. Zie hieronder de beelden van de finale op het NK, de finishfoto en het krantenbericht dat twee dagen later in het Eindhovens Dagblad stond.










Ondanks dubbel gevoel positief terugkijkend op het EK<23 Tampere.
(juli 2013)

Tijdens het Europees Kampioenschap <23 in het finse Tampere ben ik op de 400m horden tot de halve finales gekomen. Waar ik met mijn persoonlijk record, onlangs gelopen in Frankrijk, 8ste op de startlijst stond voorafgaand aan het toernooi, zou het doorkomen van de series geen moeilijke opgave moeten zijn. Met vier series, waarvan de eerste 3 per serie aangevuld met de 4 tijdsnelsten zich zouden plaatsen voor de halve finales, was het zaak om gewoon bij de eerste drie te finishen. Uiteindelijk maakte ik het mezelf spannender dan gepland, doordat ik als vierde finishte in dezelfde tijd als de nummer 3, 50.93sec. Dit betekende dat ik nog in afwachting was van de laatste serie of ik door zou gaan naar de halve finale. Gelukkig liep de nummer 4 van de laatste serie langzamer dan mijn tijd. Dit betekende dat ik me als tijdsnelste had geplaatst voor de halve finale. Terugkijkend op de race wist ik dat het de volgende dag een stuk beter zou moeten kunnen en ook zou moeten om de finale te gaan bereiken. Helaas kreeg ik vanwege mijn plaatsing als tijdsnelste baan 1 toegewezen in de halve finale. Klik hier voor het interview met Losseveter na afloop van mijn serie.



De volgende dag liep ik vanuit baan 1 een lastige en zware race waarin ik me helaas niet wist te plaatsen voor de finale. Het was een race van alles of niets. Direct vanaf de start kwam ik niet goed in mijn ritme. Vervolgens wilde ik op het rechte stuk te graag mee met de top van het veld die ik schuin voor me hard zag vertrekken. Ik besloot hard door te trekken en liep vervolgens een wat mindere tweede bocht. Het eerste deel van de race had me teveel energie gekost, waardoor ik op het rechte stuk richting de finish het tempo niet meer kon vasthouden en moest overschakelen van ritme. Met 50.95sec werd ik uiteindelijk overall 11de. Gezien het hoge niveau van onze lichting was dit uiteraard geen slechte prestatie, maar ik had graag in die finale gestaan of in ieder geval een snellere tijd gelopen op dit toernooi. Klik hier voor het interview met Losseveter na afloop van de halve finale.



Voor mij betekende dit nog niet het einde van het toernooi, aangezien ik ook deel uitmaakte van het 4x400m estafetteteam. Een sterk team waarmee we op papier goede kansen hadden om iets moois te laten zien. Omdat we toch een redelijk sterke serie hadden, besloten we om gewoon met het sterkste team te starten en geen risico te nemen door het inzetten van een reserve. Samen met Bram Peters, Jurgen Wielart en Thijmen Kupers plaatste ik me als vijfde voor de finale van de 4x400m. Allen hadden nu al 3 races in de benen, dus de 1,5dag rust die daarop volgde konden we goed gebruiken. Helaas was Jurgen Wielart niet voldoende hersteld van zijn races en had lichte klachten aan zijn hamstring, waardoor we hem in de finale moesten vervangen door Jelle Venema. In deze finale ging het zo hard dat we de aansluiting met de kopgroep mistte. Een lange achtervolging resulteerde uiteindelijk in een 7de plaats. Een resultaat wat we voorafgaand graag anders hadden gezien, maar gezien het feit dat het voor 3 van de 4 lopers al de 4de race in 4 dagen betrof en het uitvallen van een sterke loper, konden we met opgeheven hoofd terugkijken op hetgeen we gepresteerd hadden. We hadden er overigens het maximale uit gehaald. Klik hier voor het interview met Losseveter na afloop van de serie 4x400m en klik hier voor het interview na afloop van de finale.

Het EK<23 was voor mij een zeer leerzame en geweldige ervaring. Het heeft me enorm gemotiveerd om nog harder te gaan werken om bij het volgende toernooi wel in die finale te staan. Tevens maakte ik deel uit van het best presterende Nederlands team ooit op een EK<23.

Europees Kampioenschap < 23. Tampere, Finland. 11 t/m 14 juli 2013.

Volg Jesper live en klik hier of klik op onderstaan logo voor de live-stream.

Uitslagen via één van onderstaande sites.


donderdag 11 juli serie 400m. horden 12.50 uur
vrijdag 12 jul halve finale 400m. horden 16.25 uur
zaterdag 13 juli serie 4 x 400 meter 11.00 uur
zaterdag 13 juli finale 400m. horden 16.20 uur
zondag 14 juli finale 4 x 400 meter 17.55 uur


Bovenstaande tijden zijn Nederlandse tijden.
 

In Finland is het een uur later. Het tijdschema kan tussentijds wijzigen.

Deelnemerslijst klik hier
Naar de site van Tampere klik hier
Naar de site van European Athletics klik hier
Naar de site van de Atletiekunie klik hier
Dutch Athletics Teambook Tampere klik hier
You-Tube European Athletics klik hier



Verbetering persoonlijk record tot tweemaal toe tijdens wedstrijden in Frankrijk

Afgelopen weekend, 29-30 juni, heb ik tijdens een dubbele wedstrijd in Frankrijk mijn persoonlijk record op de 400m horden tot tweemaal toe aangescherpt. Zaterdag kwam ik in Tarare al tot een tijd van 50,78sec en vervolgens wist ik daar zondag nog een flinke hap vanaf te halen met 50,23sec in Chambéry. Met deze tijd sta ik momenteel 7de op de ranglijst aller tijden. Samen met trainingspartner Steven Nuytinck reisde ik met het vliegtuig af naar Lyon, van waaruit we onze reis vervolgd hebben naar beide wedstrijden. Waar ik bij vrijwel alle wedstrijden dit seizoen vooral moeite had om de laatste 100m door te trekken, kon ik dit weekend juist mijn ritme vasthouden op het laatste stuk, waardoor ik op beide wedstrijden veel tijdwinst boekte op het eind van de race.

Uiteraard geeft dit een goed gevoel in aanloop naar het EK<23. Aanstaande maandag vertrekken we met het Nederlands team naar Tampere. Donderdag 11 juli is de start van het toernooi. Op deze dag kom ik direct in actie. Dan worden namelijk de series 400m horden gelopen. Vervolgens op de vrijdag de halve finale en op de zaterdag de finale. Naast de 400m horden ben ik opgenomen in het 4x 400m team. De series hiervan vinden zaterdag 13 juli plaats en de finale geheel aan het eind van het toernooi op zondag 14 juli. Uiteraard is het afhankelijk van het wel/niet bereiken van de finale 400m horden of ik de series hiervan zal gaan lopen.


Europacup landenteams: Promotie naar Super League !




Het 4 x 400m. estafette team dat in het allerlaatste (40e !) onderdeel de promotie naar de Super League veilig stelde door de Roemenen de benodigde twee punten af te pakken.
Vlnr: Jesper Arts (derde loper), Liemarvin Bonevacia (slotloper), Dennis Spillekom (tweede loper), Jurgen Wielaart (startloper).


Foto's: Erki Pictures

Twee jaar terug had ik mezelf dit doel al gesteld en gisteren is de uitnodiging binnen gekomen. Volgend weekend 22-23 juni maak ik deel uit van het Nederlands team bij de Europacup voor landenteams in Dublin. Dit betekent mijn internationale debuut bij de senioren. Ik ben geselecteerd voor de 400m horden en maak tevens onderdeel uit van het estafetteteam 4x400m. Nederland komt uit in de First League en neemt het daarin op tegen de volgende landen: België, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Finland, Hongarije, Ierland, Portugal, Roemenië, Zweden en Zwitserland. De eerste drie landenteams promoveren naar de Super League, de laatste twee degraderen naar de Second League. Samen met het Nederlands team vertrek ik volgende week donderdag 20 juni naar Dublin en kom ik maandag 24 juni weer terug. Klik hier voor de volledige ploegopstelling.
 

FBK-games: "51.44sec in een schitterende race tegen de wereldtop"

Zaterdag 8 juni was mijn debuut op Nederlands grootste atletiekevenement, de FBK-games! Met dank aan managementbureau Global Sports Communication stond ik aan de start van deze grote internationale wedstrijd en nam ik het op tegen een deelnemersveld van hoog kaliber. Met op papier een grote achterstand ten opzichte van de andere atleten op de startlijst, was het mijn taak om mijn eigen race te lopen en uiteindelijk zo dicht mogelijk achter de rest van het deelnemersveld te finishen.

Vol vertrouwen werkte ik toe naar deze wedstrijd. Het lichaam voelde voor de eerste keer dit seizoen écht sterk en fit. Het zag ernaar uit dat ook de omstandigheden enorm goed zouden zijn. Weliswaar was het qua temperatuur zeer aangenaam voor een 400m horderace, maar helaas stond er een behoorlijke en tevens draaiende wind. Aangezien de start van de 400mh pas om 18.32 was, hoopte ik dat de wind begin van de avond zou gaan liggen. Startende vanuit baan 1, merkte ik bij het uitkomen van de eerste bocht dat dit helaas niet het geval was. Waar ik tussen horde 2 en 5 zoveel mogelijk op ontspanning in een 14-pas ritme wilde lopen, kostte dit gedeelte van de race me vanwege een sterke tegenwind juist veel energie. Daardoor kon ik het vooraf gestelde raceplan niet goed uitvoeren.

Het doel was om ten opzichte van mijn vorige wedstrijden winst te pakken op de laatste twee horde. Niet alleen door het eerste gedeelte van de race zo min mogelijk energie te verliezen, maar tevens door me op het laatste deel van de race mee te laten zuigen door mijn tegenstanders die voor me zouden zitten. Doordat het eerste deel van de race me uiteindelijk teveel energie heeft gekost, lukte dit me helaas niet. Bij het finishen, overigens springend over de omgevallen tijdwaarneming, had ik wel het idee dat het gat met degene voor me niet heel groot was. Ik hoopte op nog een klein pr, maar had er geen idee van wat ik gelopen zou hebben. Na enige tijd wachten bleek mijn tijd 51.44sec. In eerste instantie een ietwat tegenvallend resultaat, omdat ik me voorafgaand dermate goed voelde dat ik dacht onder de 51sec te kunnen duiken. Uiteraard was ik niet de enige die last had gehad van de wind, waardoor ook de tijden van de meeste tegenstanders licht tegenvielen. In ieder geval ben ik weer een hele mooie wedstrijd en ervaring rijker. Een wedstrijd waar ik nog vaak hoop te lopen!
Klik hier voor de beelden van de race.


Foto: Bjorn Paree

FBK-games 2013: 'Mijn race tegen de wereldtop!'

Morgen, 8 juni, sta ik om 18.32u aan de start van de 400m horden tijdens de FBK-games in Hengelo. Dé grootste atletiekwedstrijd van Nederland. Mijn management en tevens organisator van deze wedstrijd Global Sports Communication, heeft weer een sterk deelnemersveld bij elkaar gekregen. Zo neem ik het morgenavond onder meer op tegen 4 atleten die deelgenomen hebben aan de Olympische spelen in Londen. Met mijn persoonlijk record van 51.15sec bestaat er op papier een groot verschil met de andere atleten op de startlijst, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit gat morgen een stuk kleiner zal gaan zijn. Hopelijk kan ik mezelf in de slipstream meetrekken naar een tijd onder de 51sec. Wilt u mijn race live bekijken, ga dan morgenavond rond 18.20u via deze link naar de livestream van de FBK-games. Tussen 19.00u en 20.00u zal er op de NOS een live-uitzending plaatsvinden en daarnaast zal er later op de avond een samenvatting worden uitgezonden.





Opnieuw onder de EK<23 limiet in Oordegem: 51.22sec

Zaterdag 1 juni heb ik tijdens de jaarlijkse IFAM meeting in Oordegem opnieuw een 400m horden gelopen. Nadat ik in Tilburg 2 weken eerder al de limiet liep voor het EK<23, was de grootste druk eraf. Zeer ontspannen ging ik dus richting Oordegem om mijn persoonlijk record van 51.15sec, gelopen in Tilburg, te verbeteren. Aangezien de limiet binnen is, koos ik er in Oordegem voor om een ander pasritme uit te proberen.

Het doel was om een horde meer in 15-pas te nemen. Waar ik eerder na horde 8 overschakelde naar 16-pas, liep ik ditmaal door tot horde 9 in 15-pas. Na een sterke bocht kon ik het tempo na horde 8 gelukkig doortrekken, waardoor het me lukte om een horde meer in 15-pas te lopen. Doordat de vermoeidheid daarna flink toesloeg, durfde ik de laatste horde niet met mijn andere aanvalsbeen te nemen. Een 17-pas tussen horde 9-10 en een slecht laatste stuk tot de finish zorgde ervoor dat ik de tijdwinst die ik tot horde 9 had behaald, weer verloor. Ik finishte uiteindelijk in een tijd van 51.22sec en won daarmee de B-serie. Uiteindelijk bleef ik dus maar net boven mijn persoonlijk record van twee weken eerder. Deze race gaf me een goed gevoel en veel vertrouwen in aanloop naar de komende wedstrijden. Met de vorm waarin ik momenteel verkeer moet een tijd onder de 51sec zeker haalbaar zijn. Dit is dan ook het doel voor de komende wedstrijden. Klik hier voor de beelden van de race in Oordegem.

Nieuw persoonlijk record & limiet EK <23 tijdens T-meeting in Tilburg



Gisteren, 20 mei, heb ik me tijdens de T-meeting in Tilburg weten te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap voor neo-senioren. In een spannende strijd met de belg Erik Heggen, wisten we ons beide te kwalificeren voor dit toernooi. Bij het uitkomen van de bocht liepen we zij aan zij richting de finish. Door een sterkere laatste paar meters wist Heggen de race te winnen in een tijd van 51.09sec en werd ik tweede in 51.15sec. Hiermee dook ik niet alleen onder de vereiste limiet voor het EK <23 van 51.37sec, maar tevens ook onder mijn persoonlijk record dat stond op 51.29sec. Twee jaar geleden liep ik samen met Heggen in Oordegem ook al in dezelfde race naar de limiet voor destijds het EK voor junioren.

Aanvankelijk was het nog de vraag of ik wel fit genoeg zou zijn om te starten in Tilburg. Twee dagen eerder liep ik namelijk in Hoorn naar een tijd van 51.81sec, terwijl ik me voorafgaand aan de race verre van fit voelde. Naast de vermoeidheid van de afgelopen weken, had ik tevens sinds een aantal dagen last van een enorme verkoudheid. Desondanks liep ik in Hoorn naar een tijd van 51.81sec. Ik had daarom het idee dat als ik me ook maar een klein beetje fitter zou voelen dat ik twee dagen later toch al de limiet voor het EK zou moeten kunnen lopen. Gelukkig herstelde ik goed van de wedstrijd in Hoorn en begon ik me steeds beter te voelen. Uiteindelijk heb ik pas op de ochtend voor de wedstrijd in Tilburg besloten om gewoon te gaan starten. Achteraf gezien een goede beslissing natuurlijk.

De komende periode ga ik er alles aan doen om echt helemaal fit te worden. De volgende wedstrijden staan gepland op 1 juni in Oordegem en op 8 juni bij de FBK-games in Hengelo.

Zie hieronder het interview met 'Losse veter' na afloop van de race in Tilburg.



Outdoorseizoen 2013 van start gegaan


Foto: Erki Pictures

Twee dagen nadat ik terugkwam van een week trainingsstage in Monte Gordo, startte op 28 april voor mij het outdoorseizoen van 2013 met een 400m horden in Epe. Aan het eind van de trainingsstage was mijn lichaam enorm vermoeid. Daarom had ik de twee dagen voor Epe zoveel mogelijk rust genomen. Toch merkte ik dat ik nog niet volledig hersteld was. Een eerste wedstrijd is altijd even zoeken naar het juiste ritme en indeling van de race. Na een snelle eerste drie horden, moest ik vanwege een sterke tegenwind al na horde 3 overschakelen van pasritme. In het vervolg van de race merkte ik dat de vermoeidheid sneller dan verwacht toe begon te slaan. De laatste 150m was daarom meer overleven dan dat ik me kon focussen op techniek en ritme. Met twee slechte hordepassages op horde 9 en 10, waarbij ik beide keren de horde raakte, verloor ik veel snelheid op dat laatste deel van de race. Uiteindelijk finishte ik als eerste in een tijd van 52.38sec. Gezien de race en de fitheid van mijn lichaam kon ik hiermee redelijk tevreden zijn. In overleg met de coach, die toen nog in Monte Gordo zat, besloot ik om me af te melden voor de 300m horden, die later op de dag gepland stond. Ik merkte namelijk dat ik veel moeite had om te herstellen van de 400m horden.

Gezien het feit dat ik toe was aan een korte rustperiode, ben ik de week na Epe thuis gebleven, waar ik enkele rustige trainingen afgewerkt heb. De trainingsstage én de wedstrijd kort daarna, bleek een grote impact gehad te hebben op mijn lichaam. Zelfs met veel rust en weinig training, bleef ik mezelf moe en futloos voelen. Op 9 mei stond mijn volgende wedstrijd op de planning, namelijk de Harry Schulting Games in Vught. In overleg met de coach en fysio besloot ik om deze wedstrijd over te slaan en nog twee dagen extra rust te nemen, om vervolgens op 11 mei wel aan de start te staan bij de Ter Specke Bokaal in Lisse.

Gelukkig begon ik me in aanloop naar Lisse steeds uitgeruster te voelen. Toch was het afwachten hoe het zou gaan. Ondanks een hevige tegenwind op het eerste rechte stuk, besloot ik om gewoon tot horde 5 in 14-pas door te trekken. Tot 200m verliep de race dan ook uitstekend, maar het had me achteraf gezien wel veel energie gekost. Tot horde 8, 100m van de finish, zat ik nog op schema voor een tijd in de buurt van mijn persoonlijk record. Helaas kon ik het tempo niet goed handhaven en kreeg ik zelfs moeite om horde 9 én 10 in 16-pas te lopen. Onverwacht merkte ik vlak voor horde 10 dat ik niet uit ging komen met mijn passen. In een reflex maakte ik daarom nog een pas extra, met als gevolg een beroerde horde passage. Ik kwam vrijwel tot stilstand na horde 10 en moest met verzuring in de benen opnieuw aanzetten. De laatste 40m tot de finish waren daardoor enorm moeizaam en verloor ik veel tijd. Desondanks finishte ik als eerste in een tijd van 52.77sec. Hoewel het resultaat niet goed was, kon ik toch met opgeheven hoofd terugkijken op de race. Het gevoel was in ieder geval goed, wat me vertrouwen heeft gegeven voor de komende wedstrijden. Ik heb weer ritme opgedaan en geleerd van de fouten die gemaakt zijn in deze wedstrijd.

Volgende week zaterdag, 18 mei, staat de volgende wedstrijd op het programma. Namelijk opnieuw een 400m horden tijdens de Flynth Recordwedstrijd in Hoorn, de tweede wedstrijd uit het nationaal baancircuit.


Succesvolle trainingsstage in Monte Gordo

Gisteren, 26 april, ben ik weer thuis gekomen van een week trainingsstage in Monte Gordo, Portugal. Voor mij was het alweer de vierde trainingsstage in dit mooie plaatsje in de Algarve. Vele Nederlandse atleten reizen jaarlijks naar deze plaats af om zich voor te bereiden op het zomerseizoen. Waar ik samen met de hordeselectie de afgelopen twee jaar vanuit de Atletiekunie naar Tenerife ben gegaan, waren we ditmaal genoodzaakt af te reizen naar een goedkoper alternatief. Dit vanwege het feit dat voor trainingsstages door de Atletiekunie geen vergoedingen meer gegeven worden aan de vakgroep horde. Op eigen initiatief zijn we daarom naar het oude vertrouwde Monte Gordo afgereisd.

In Zuid-Afrika heb ik, met de vele harde tempotrainingen, al veel arbeid verricht en een goede basis gelegd voor het outdoorseizoen. De focus in Monte Gordo lag daarom op het zetten van de puntjes op de i en daarmee op de specifieke horde trainingen. Trainingen met de horden op wedstrijdafstand, waarbij voornamelijk getraind werd op het ritme en daarnaast op het hordelopen onder vermoeidheid. De trainingen waren vooral kwalitatief gericht en daarom trainden we maar eenmaal per dag. Dit deden we dan meestal aan het eind van de ochtend, waarop het over het algemeen wat rustiger was op de baan. De rest van de dag hebben we vooral gerust en genoten van het heerlijke weer. Daarnaast ben ik diverse keren tussen de trainingen door behandeld door de eigen fysiotherapeut, Rik Tacken, die we hadden meegenomen. Hij is deze stage van essentieel belang geweest om iedere dag weer fit op de baan te staan en om telkens weer zo goed mogelijk te kunnen trainen.

Samen met een andere 400m-hordeatleet heb ik gisteren de rest van de groep in Monte Gordo achter gelaten en ben ik na een week al huiswaarts gekeerd. Dit gezien het feit dat ik de gehele maand maart al in Zuid-Afrika heb gezeten. De laatste trainingsdag was mijn lichaam overigens ook vrij vermoeiend. De felheid en energie was ver te zoeken en daarom was het ook belangrijk om even wat rust te nemen. Aanstaande zondag 28 april zal namelijk mijn outdoorseizoen al van start gaan. Dan neem ik deel aan de Hurdles Special in Epe, waar ik zowel de 400mh als de 300mh kan lopen.

Blij verrast was ik bij thuiskomst met mijn nieuwe subsponsor Ubben Aircoservice. Ubben aircoservice is gevestigd in Deurne en gespecialiseerd in airconditioning voor in uw auto, woon- slaap of werkkamer. Ga voor meer informatie naar http://www.aircoservicedeurne.nl/
 

Trainingsstage Monte Gordo, Portugal

Na nog geen drie weken terug te zijn van Zuid-Afrika, vertrek ik a.s. vrijdag alweer naar Monte Gordo, Portugal, voor mijn tweede trainingsstage van dit jaar. Dit maal ga ik niet alleen, maar met een groep van 10 atleten, een coach en een fysiotherapeut. Deze groep bestaat uit de vaste groep hordelopers die o.l.v. bondscoach Marita Swart- van Zwol op Papendal trainen en enkele atleten van buitenaf die zich in Portugal bij onze groep aansluiten.

Aangezien ik de gehele maand maart al in Zuid-Afrika heb gezeten, heb ik ervoor gekozen om alleen de eerste van twee weken trainingsstage mee te gaan naar Monte Gordo. Het doel is om in deze week de puntjes op de i te zetten en me specifiek voor te bereiden op de eerste wedstrijden van het outdoor seizoen 2013. De start hiervan zal voor mij plaatsvinden op 28 april tijdens de Hurdles Special in Epe. Aldaar neem ik deel aan zowel de 400mh als de 300mh. Lees hier het interview dat met mij gehouden is ter voorbeschouwing op deze wedstrijd.


Trainingsstage Pretoria, Zuid-Afrika (4)



Foto boven: met LJ van Zyl

Foto onder: met PC Beneke, Bernhard Pretorius, Ruan Greyling, Hennie Kotze (coach), Cornel Fredericks, Jandré


 

Het avontuur in Zuid-Afrika zit er alweer op. Gisteravond, zondag 31 maart, ben ik namelijk na een reis van bijna 24-uur weer in het koude Nederland gearriveerd. Waar de eerste twee weken redelijk langzaam gingen, zijn de laatste twee weken enorm snel voorbij gevlogen.

Het harde trainen ging in de derde week uiteraard gewoon door. Langzaam raakte mijn lichaam steeds meer gewend aan de zware trainingen en was ook het herstel telkens veel beter. Daarnaast werd de band met de coach en de atleten steeds hechter en leerde ik meer en meer sporters kennen op het High Performance Centre. Gezien de hoge mate van criminaliteit in Pretoria, voelde ik me ook wel een beetje opgesloten in het complex waar ik verbleef. Alleen de straat op gaan gaf namelijk niet echt een veilig gevoel. De route tot de supermarkt 1km verderop kon niet afgelegd worden zonder aangesproken of gevolgd te worden door een bedelaar. De bezoekjes aan de supermarkt probeerde ik daarom ook zoveel mogelijk te beperken.

Aangezien de meeste atleten hun krachttrainingen afwerkten o.l.v. een strength & conditioning coach, heb ik gedurende de periode in Pretoria, voornamelijk mijn eigen krachtschema's afgewerkt. Uiteraard was ik wel nieuwsgierig naar hetgeen dat er daar aan krachttraining gedaan werd. Hierover heb ik dan ook verschillende atleten uitgehoord en daarnaast heb ik zelf een training gehad van deze strength & conditioning coach. Samen met hem ben ik aan de slag gegaan met een aantal specifieke aandachtspunten. Een zeer interessante training, waarin ik veel nuttige oefeningen heb gedaan. Het effect van deze training was een tweedaagse flinke spierpijn in de bilspieren en heupen. In ieder geval een teken dat de juiste spieren getraind werden!

In de laatste twee weken heb ik de aandacht wat meer gelegd op de specifieke horde trainingen. Deze had ik namelijk in de winterperiode nog niet veel gedaan en hiervoor heb ik altijd enkele trainingen nodig om er weer helemaal in te komen. Daarom heb ik voornamelijk gewerkt aan het ritme tussen de horde en het bijschaven van de horde techniek. Deze trainingen gingen uiteindelijk in de laatste week gelukkig ook de goede kant op.

Al met al ben ik enorm blij dat ik deze kans heb gekregen en heb aangegrepen. Gedurende deze vier weken heb ik heel wat arbeid verricht in voorbereiding op het outdoor seizoen, ik heb enorm veel geleerd, voor verschillende dingen bevestiging gekregen en daarnaast een groot aantal leuke mensen leren kennen. Hierbij wil ik dan ook mijn sponsor Welten extra bedanken voor het feit dat zij dit voor mij mogelijk hebben gemaakt.

De komende drie weken ga ik in Nederland verder met mijn voorbereidingen op het outdoor seizoen, waarna ik op 19 april nog een week naar Monte Gordo, Portugal ga om aldaar de puntjes op de i te zetten. Op 28 april zal ik dan tijdens de Hurdles Special in Epe mijn eerste wedstrijd gaan lopen.


Trainingsstage Pretoria, Zuid-Afrika (3)

Ondertussen zit ik alweer twee weken in Pretoria, Zuid Afrika. Twee weken waarin ik enorm hard getraind heb en waarin de vrije tijd voornamelijk besteed diende te worden aan het rusten op bed. Iedere dag leer ik weer andere mensen kennen, waardoor ik ook de Zuid-Afrikaanse taal met de dag beter kan verstaan.

Waar ik van plan was om het de eerste week nog rustig aan te gaan doen, heb ik in mijn eerste trainingsweek toch al een paar zware trainingen afgewerkt. Zoals ik in mijn vorige verslag aangaf, merkte ik tijdens de eerste trainingen duidelijk het hoogteverschil waarop ik me bevond. Aan het einde van de eerste week had ik hier gelukkig al bijna geen last meer van. Aangezien de meeste atleten zich op dit moment in het wedstrijdseizoen bevinden, train ik voornamelijk samen met Kurt Couto en Cornel Fredericks. Beide mannen hebben de Olympische spelen al op hun palmares staan en zullen pas volgende maand hun eerste wedstrijden gaan lopen. Waar zij gewend zijn aan een grote hoeveelheid aan lactische trainingen, merk ik dat mijn lichaam telkens na zo'n zware training wat langer de tijd nodig heeft om te herstellen. Een ijsbad na afloop van de training bevordert het herstel wel, maar ik ben toch regelmatig wakker geworden met flinke spierpijn en veel spanning in de benen. Desalniettemin had ik hier telkens in de trainingen geen last meer van en kon er gewoon weer hard getraind worden.

Na twee weken kan ik al wel vaststellen dat ik enorm blij ben dat ik deze kans heb aangegrepen. Hetgeen wat ik tot nu toe al geleerd heb en de hoeveelheid arbeid die ik nu al heb geleverd in voorbereiding op het zomerseizoen zijn precies de redenen geweest waarom ik hierheen ben gegaan. Naast vele gesprekken met de coach en atleten heb ik ook al veel geleerd van een biomechanicus waarmee ik in contact ben gekomen. Deze man zit nog niet zolang in het vak en is nu voor het eerste seizoen aan het werk voor enkele atleten van coach Hennie Kotze. Het nut hiervan wordt nog niet volledig ingezien, maar de eerste stappen zijn in ieder geval gezet. Na met hem in contact gekomen te zijn heb ik dan ook al enkele uren meegekeken op zijn computer naar alle analyses die hij al gemaakt had van enkele 400m horden atleten. De hoeveelheid informatie die hieruit naar voren kwam is naar mijn idee van enorme waarde. Per race kunnen tijden en techniek vergeleken worden met de top van de wereld. De analyse laat zien waar de betreffende atleet nog tijdwinst kan behalen. Voor coaches is dit uiteraard een handig hulpmiddel. Ook voor mij gaat deze biomechanicus een analyse maken van een race.

Een van de hoogtepunten van de afgelopen twee weken mag in dit verslag niet ontbreken. Vorige week zondag ben ik op de rustdag samen met de coach en zijn vrouw er een dagje op uit geweest. Zij hebben me eerst meegenomen naar Pilanesberg. Aldaar hebben we 2,5uur door een groot gebied met wilde dieren gereden. Na een aantal zebra's, een giraf, een neushoorn en heel wat andere dieren gezien te hebben, waren we ook nog bijna aangevallen door een boze olifant. Na dit avontuur zijn we doorgereden naar Sun City. Een groot park met een casino, golfbaan, verschillende zwembaden, een aantal grote glijbanen en hele een mooie natuur. Te vergelijken met een groot paradijs/resort. Omdat we in de ochtend nog geen tijgers gezien hadden, zijn we op de terugweg nog even naar een Predator park gegaan. Aldaar hebben we een rondleiding gekregen langs allerlei verschillende roofdieren. Enorm gaaf om deze dieren van zo dichtbij te zien. Al met al een lange, maar onvergetelijke dag. 
 

Trainingsstage Pretoria, Zuid-Afrika (2)
Goede accommodatie, heerlijk weer, een topcoach en een gedreven groep atleten

Zondagmorgen was het dan zover. De koffers waren gepakt en de lange reis richting Pretoria kon beginnen. Om 15.00u vertrok mijn vliegtuig vanaf Amsterdam naar Cairo. Na een 4,5uur durende vlucht kwam ik daar aan. Mijn eerste voet op Afrikaanse bodem was gezet, maar ik had nog een lange reis voor de boeg. Twee uur later vloog ik vanaf Cairo door naar Johannesburg, een 8u durende vlucht. Aldaar werd ik opgehaald door Hennie Kotze, mijn coach voor de komende vier weken. Hij heeft me vervolgens naar het High Performance Centre in Pretoria gebracht. Het complex waar ik in ieder geval de eerste twee weken zal verblijven en welke zich bevindt op nog geen km afstand van de atletiekbaan.

Aangezien ik in het vliegtuig vrijwel niet had kunnen slapen, ben ik bij aankomst op mijn kamer direct mijn bed in gedoken. 's Middags werd er door de groep van Hennie Kotze getraind. Een groep van zo'n 15 atleten waar ook ik de komende weken onderdeel van ga zijn. Op deze eerste dag heb ik het qua training nog rustig aan gedaan. Ik merkte dat mijn lichaam flink vermoeid was van de lange reis. Al direct was het ook goed te merken dat ik me op hoogte bevond. Slechts na twee rondjes joggen begon ik al zwaarder te ademen. Meer dan loslopen en een beetje rekken heb ik dan ook niet gedaan. Daarnaast heb ik kennis gemaakt met de atleten waar ik de komende weken met mee ga trainen. Vrijwel allemaal 400meter hordelopers. Variërend van regionale, nationale en internationale top. Er heerste een zeer goede sfeer binnen de groep. Ik werd dan ook positief ontvangen en voelde me direct betrokken. Toch was zo'n eerste dag wel even wennen met al die nieuwe invloeden die op me afkwamen. 's Avonds ben ik vroeg gaan slapen, omdat ik me nog steeds heel slap en vermoeid voelde van de lange reis. Daarnaast werd er de volgende ochtend al om 08.00u getraind.

Gelukkig was ik die volgende morgen weer een stuk fitter. Aangezien het lichaam tijd nodig heeft om te acclimatiseren was het verstandiger om ook nu nog niet de volle training mee te doen. Evenals de dag ervoor stond er weer een leuke training op het programma. Des te jammer vond ik het dat ik me nog even gedeisd moest houden. Na de training ben ik samen met de coach even een kop koffie gaan drinken. Een zeer sociale, behulpzame en gedreven man met een enorme passie voor de 400meter horden. In korte tijd heb ik dan ook al veel van hem kunnen leren. Hij is trots op de prestaties van zijn atleten en weet ze tijdens de training goed te motiveren. Andersom is ook te merken dat de atleten veel respect voor hem hebben.

In de middag stond er weer een training op het programma. Deze vond plaats op een grasbaan enkele km's van het High Performance Centre vandaan. Aldaar hebben we een snelheidstraining gedaan met sleepgewichten. Althans gewichten, beter gezegd het slepen van autobanden. Ditmaal heb ik me wel aangesloten bij de groep en meegedaan met de training. Na afloop ben ik ter gelegenheid van de verjaardag van Cornel Frederiks, samen met een aantal atleten naar de pizzeria gegaan. Waar het de eerste dag nog enorm wennen was, voelde ik me vandaag alweer een stuk meer op mijn gemak. Hier ga ik me de komende vier weken wel vermaken in ieder geval!
 

Trainingsstage Pretoria, Zuid-Afrika (1)

Morgen, 3 maart, vertrek ik voor 4 weken naar Pretoria (Zuid-Afrika). Aldaar ga ik mee trainen met een groep topatleten, waaronder L.J. van Zyl, Olympisch finalist in 2008 op de 400 meter horden en Kurt Couto, deelnemer aan de Olympische spelen van 2012 op datzelfde onderdeel. Deze atleten trainen o.l.v. coach Hennie Kotze. Ook ik zal gedurende mijn verblijf in Pretoria door hem begeleid en getraind worden. Ik zal verblijven in een High Performance Centre, een vergelijkbaar sportcomplex als Papendal. Voor de geïnteresseerden plaats ik regelmatig berichten en foto's op mijn website. Zo hoop ik iedereen op de hoogte te houden van mijn avontuur in Zuid-Afrika.

 

 

NEDERLANDS KAMPIOEN
 

400 METER INDOOR


47.38 seconden (5e tijd allertijden) 
 









NK indoor dag 2: NEDERLANDS KAMPIOEN (17 februari 2013)
Nadat ik in de halve finale mijn persoonlijk record had aangescherpt tot 47.48 seconden en daarmee als snelste doorging naar de finale, behoorde ik in aanloop naar deze finale ineens tot de favorieten voor het goud. Dit verhoogde de druk, maar het gaf me ook een flinke boost aan zelfvertrouwen. Uiteraard merk je aan je lichaam dat je al twee races gelopen hebt, maar dat hebben de andere finalisten ook. Op wat stijvigheid na voelde ik me zondagochtend prima. Ik wist dat ik in staat moest zijn om een zelfde prestatie neer te zetten als in de halve finale. Ter voorbeschouwing op het pilot onderdeel 400 meter horden, heb ik mijn warming-up nog even onderbroken voor een interview in het stadion. Vervolgens ging ik redelijk relaxt richting de call-room. De zenuwen waren onder controle en er heerste een gezonde wedstrijdspanning in me. Ik was er klaar voor! "Dit is mijn kans", dacht ik. Ik visualiseerde de race nog een laatste keer en toen mochten we de call-room verlaten.

Samen met de andere vijf finalisten liepen we de trap op en betraden we één voor één het stadion. De spanning nam toe, iedereen werd stiller en stiller en de koppies begonnen steeds strakker te staan. Baan 6, de buitenste baan, van daaruit moest het gaan gebeuren. Ik moest met name rekening houden met Youssef el Rhalfioui en Bjorn Blauwhof. Beide stonden zowel in 2012 als 2011 al op het podium.

Direct vanaf de start voelde het goed. Na ongeveer 120 meter kwam Rhalfioui vanuit baan 5 onder me door. Ik liep met hem mee in de bocht en ging bij het naar binnen komen direct in de slipstream. Al vrij snel bij het ingaan van de tweede ronde, merkte ik dat Rhalfioui het tempo niet vast kon houden. Ik liep makkelijk met hem mee, maar besloot vanwege tactisch opzicht te wachten met inhalen tot na de laatste bocht. Toen Rhalfioui aan de binnenkant een kleine opening liet, zette ik mijn versnelling in, glipte binnendoor naar de koppositie en sprintte naar de overwinning. Mijn eerste titel bij de senioren! Én opnieuw een persoonlijk record: 47.38 seconden! Hiermee bleef ik slechts 0,18 seconden bóven de limiet voor deelname aan het EK indoor, begin maart in Gotenborg. Bovendien was het de 5e tijd ooit gelopen door een Nederlander op een 400 meter indoor. Een geweldig resultaat waar ik aan het begin van het weekend alleen maar van had kunnen dromen.

Zie uitslagen.

NK indoor dag 1: door naar de finale (16 februari 2013)
Op de eerste dag van het NK indoor heb ik mij geplaatst voor de finale van de 400 meter. Nadat ik mijn serie had gewonnen in 49.69 seconden, wist ik ook de halve finale te winnen. In die halve finale verbeterde ik mijn persoonlijk record naar 47.48 seconden. Een verbetering van bijna een hele seconde. Ik bleef met deze tijd slechts 0,28 seconden verwijderd van de EK indoor limiet. Bovendien was het de 7e tijd ooit gelopen door een Nederlander op een 400 meter indoor.

Zondagmiddag om 14.11 uur start ik in de finale vanaf baan zes.

Eindhovens Dagblad 14 februari 2013:



Solo naar 1.54.00 min. op de 800 meter in Gent (februari 2013)
Na dit indoorseizoen tot op heden al een 60 meter, 200 meter, 300 meter, 400 meter, 400 meter horden én 1000 meter gelopen te hebben, reisde ik zaterdag 2 februari af naar Gent voor een 800 meter. Waar ik op mijn eerdere wedstrijden telkens een nieuw persoonlijk record neerzette, bleef ik ditmaal net boven mijn pr. Helaas was er iets mis gegaan met de serie-indeling, waardoor niet iedereen was ingedeeld. Ook ik stond in eerste instantie niet op de lijst. Uiteindelijk werden de niet ingedeelde atleten in de langzaamste van twee series gezet. In deze serie liep ik vervolgens solo naar 1.54.00 minuten. Vanwege een ietwat té groot verval in de laatste ronde bleef ik hiermee 0,75 seconden boven mijn persoonlijk indoorrecord. Gezien de race kon ik uiteindelijk niet meer dan tevreden zijn met dit resultaat. Over twee weken staat mijn volgende wedstrijd, het Nederlands Kampioenschap, op het programma. Daar kom ik uit op de 400 meter.

400 Meter horden indoor Bordeaux: "een onvergetelijke ervaring en een fantastisch resultaat" (januari 2013)
Op zaterdag 26 januari liep ik mijn allereerste 400 meter horden indoor. Tijdens de “meeting international d’athlétisme en salle” in Bordeaux (Fr.) werd ik verrassend tweede vóór tweevoudig Olympisch Kampioen 400 meter horden, Félix Sánchez. In mijn serie finishte ik als tweede in een tijd van 51.62 seconden; een (officieus) Nederlands record. Sánchez, die de derde en laatste serie won, finishte eveneens in 51.62 seconden, maar met een duizendste van een seconde voorsprong kreeg ik de tweede plaats toegewezen. (51.6146 om 51.6155).



Naar Bordeaux voor mijn eerste 400 meter horden indoor. Met Olympisch Kampioen Félix Sanchez ! (januari 2013)
Op 26 januari 2013 neem ik deel aan een 400 meter horden indoorwedstrijd in Bordeaux (Fr). Vorig jaar liep tweevoudig Olympisch kampioen 400 meter horden outdoor, Felix Sanchez, tijdens deze wedstrijd een nieuw indoor wereldrecord: 49,74 sec.. Een week later verbrak hij deze tijd alweer. In Mondeville (Fr) liep Sanchez toen 49,25 sec. Ook dit jaar zal hij weer starten in Bordeaux. Ik kijk er naar uit om hem te ontmoeten. Via deze link ga je naar de site van de wedstrijd in Bordeaux.
De 400 meter horden indoor zijn in opkomst. Vorig jaar werd dit spectaculaire onderdeel in een aantal landen voor het eerst gelopen als demonstratienummer. Tijdens het NK indoor van 16 en 17 februari 2013 staat de 400 meter horden voor het eerst op het programma van een NK. Dit jaar nog als pilot.

Persoonlijke record op zowel de 200m (22.33sec) als op de 400m (48.38sec) verbroken tijdens indoorwedstrijd Dortmund (januari 2013)
Op zaterdag 19 januari 2013 heb ik zowel mijn persoonlijk record op de 200 meter als op de 400 meter weten te verbreken. In een overvolle indoorhal in Dortmund liep ik vanuit baan drie op de 200 meter naar een tijd van 22.33 seconden. Een jaar eerder kwam ik tijdens dezelfde wedstrijd tot een tijd van 22.55 seconden. Een flinke verbetering van mijn destijds gelopen persoonlijk record. Deze 200 meter gaf me veel vertrouwen in aanloop naar de 400 meter later op de dag. Na rond 15.00 uur de 200 meter te hebben gelopen, was het een lange zit tot er eindelijk werd gestart met de 400 meter (rond 18.00 uur pas). Door mijn sterke 200 meter en goede prestaties tijdens de indoorwedstrijd in Gent enkele weken geleden, wist ik dat het met de vorm goed zat. Een mooie tijd op de 400 meter moest erin zitten. Het vertrouwen was zo groot dat het wat betreft de zenuwen enorm meeviel. Mijn vermoeden dat ook een persoonlijk record op de 400 meter erin zat, bleek te kloppen. Met 48.38 seconden liep ik zelfs 0,70 seconden van mijn oude indoorrecord af. Daarnaast won ik het onderdeel met meer dan 1 seconde voorsprong op de nummer twee. Een zeer geslaagde dag dus in Dortmund!

Drie persoonlijke records tijdens eerste indoorwedstrijd (december 2012)
Tijdens de Cédric van Branteghem indoormeeting in Gent op 29 december 2012 heb ik zowel de 300 meter als de 1000 meter weten te winnen. Naast deze twee onderdelen nam ik ook deel aan de 60 meter. Een persoonlijk record op dit onderdeel moest geen moeilijke opgave zijn, aangezien ik al een aantal jaren niet uitgekomen ben op de 60 meter. Met 7.30 seconden. en een tweede plaats in mijn serie, keek ik terug op een tevreden resultaat. Na de 60 meter liep ik de 300 meter in een tijd van 34.46 seconden. Een boven verwachting gelopen tijd, die perspectief biedt voor de 400 meter. Aan het einde van een lange dag in Gent, legde ik ook beslag op de winst op de 1000 meter, het afsluitende onderdeel. Met 2.31.40 minuten en een slotronde van 28.50 seconden keerde ik met opgeheven hoofd richting huis. 

Voorspoedig verloop wintertrainingen (december 2012)
Na een korte vakantieperiode ben ik vanaf 1 oktober weer full-time aan het trainen op Papendal. Dit betekent negen trainingseenheden verdeeld over vijf dagen. Spierpijn is een veelvoorkomend begrip in deze opbouwperiode. Een periode waarin de basis wordt verbeterd , de lichaamsbelasting verhoogd wordt en waarin er alles aan gedaan wordt om het lichaam sterker en sneller te maken. Tot op heden verlopen de trainingen uitstekend. Een positieve sfeer in de trainingsgroep buit zich uit in de kwaliteit van de trainingen. Op enkele lichte pijntjes na heb ik de afgelopen periode vrijwel volledig belastbaar mezelf kunnen ontwikkelen. Aangezien de focus ligt bij het EK <23, welke in juli 2013 gehouden wordt in het Finse Tampere, vormt het indoorseizoen slechts een tussenfase. In de maanden januari en februari ben ik wel van plan om een aantal wedstrijden te lopen. Met als afsluiter het NK indoor in het weekend van 16/17 februari. Het is nog de vraag op welk onderdeel ik daar aan de start sta.

Zilver en een nieuw persoonlijk record tijdens NK Atletiek (juni 2012)
Het weekend van 16/17 juni stond in het teken van het Nederlands Kampioenschap Atletiek gehouden in het Olympisch stadion te Amsterdam. Normaal gesproken vindt het NK pas later in het seizoen plaats, maar vanwege het EK atletiek en de Olympische Spelen ......... 


Lees verder in de verslagenbundel hieronder. (Klik hier indien deze niet verschijnt).
 



Website door Buro TARGET