Mijn HOOFDSPONSOR Welten is toonaangevend partner voor professionals en financiële instellingen en biedt no-nonsense oplossingen. Lees verder...

Twitter Facebook YouTube

Biografie

Mijn naam is Jesper Arts, ik ben geboren op 2 april 1992 en opgegroeid in het Brabantse Liessel; een dorp met 3500 inwoners dat hoort bij de gemeente Deurne.

Op 7-jarige leeftijd kwam ik voor het eerst in aanraking met atletiek en al snel bleek ik over het nodige talent te beschikken. Diverse crossen wist ik te winnen en ook op de baan kon ik goed uit de voeten. Tijdens mijn eerste seizoen werd ik Brabants kampioen op de cross, de meerkamp én op de 600m.

Op 14-jarige leeftijd besloot ik om met voetbal, mijn passie vanaf mijn 6e jaar, te stoppen en me volledig te gaan richten op mijn carrière als atleet. Na mij aanvankelijk gericht te hebben op de meerkamp besloot ik me te specialiseren in de onderdelen 400m., 400m.horden en 800m. Tijdens mijn juniorentijd won ik meerdere nationale titels op de 400m. en op de 400m.horden. In 2009 nam ik voor het eerst deel aan een internationaal toernooi en kwam ik uit voor Nederland tijdens de EYOF in Finland.

Na het behalen van mijn Havo-diploma, koos ik er op mijn 17de voor om onder leiding van bondscoach Marita van Zwol een full-time trainingsprogramma te gaan volgen op Papendal. Dit in combinatie met een studie commerciële economie aan de Randstad Topsport Academie op de Saxion Hogeschool in Deventer. In 2009 ben ik dan ook gaan wonen in een speciaal door NOC*NSF beschikbaar gestelde sportflat vlakbij Papendal.

Vervolgens heb ik in 2010 en 2011 als A-junior drie nationale titels weten te veroveren en heb ik in 2011 deelgenomen aan het Europees Kampioenschap voor junioren in Tallinn. Een grote stap maakte ik in 2013 toen ik voor het eerst Nederlands Kampioen werd bij de senioren, indoor op de 400m en outdoor op de 400m horden. Daarnaast maakte ik in dat jaar mijn debuut in het Nederlands team op de Europacup in Dublin. Aldaar wisten we met een 3de plaats promotie naar de super league af te dwingen. Ook verbeterde ik in 2013 mijn persoonlijk record naar 50,23sec en nam ik deel aan het EK <23 in Tampere, waar ik tot de halve finales wist te komen.

In 2014 bracht ik mijn indoor pr op de 400m naar 46,91sec. Outdoor was mede door een stresshaard in mijn rechtervoet niet het seizoen waarop ik had gehoopt. Ik kwam nog wel voor Nederland uit op het EK landenteams, maar kon mijn nationale titel helaas niet verdedigen. Eind 2014 maakte ik de overstap naar sprintcoach Rogier Ummels en horden coach Thomas Kortbeek. Onder hen had ik een bijzonder jaar 2015. Met de WK estafette in de Bahamas, mijn derde EK landenteams, een halve finaleplaats op de Universiade in Zuid-Korea en mijn tweede nationale seniorentitel op de 400m horden een jaar met een aantal mooie hoogtepunten.

Het seizoen daarop heb ik ervoor gekozen om Thomas de volledige regie over mijn programma te laten nemen. Vanaf eind 2015 ben ik dan ook regelmatig op de mooie accommodatie van atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught te vinden. Tevens heb ik halverwege 2016 besloten om naar 's-Hertogenbosch te verhuizen, zodat ik voortaan al mijn trainingen onder begeleiding in Vught kon gaan doen. Dit resulteerde in opnieuw een Nederlandse titel op de 400m horden en bijna een kwalificatie voor het EK in Amsterdam. Met 51,15sec bleef ik namelijk slechts 0,15sec boven de gestelde eis. 

Het jaar 2017 stond voor mij voornamelijk in het teken van de Universiade, eind augustus te Taipei,Taiwan. Door een hamstringblessure in de voorbereidings- periode kende ik een moeizame start van het seizoen. Gelukkig was ik op tijd fit om halverwege juli alweer mijn 4e Nederlandse titel op de 400m horden binnen te slepen. Daarna volgde een zware trainingsperiode, die zich uitbetaalde tijdens de series op de Universiade. Aldaar wist ik met 50,99sec na 4 jaar eindelijk weer onder de 51sec te lopen en opnieuw een plaats in de halve finales te bemachtigen.    
 
Website door Buro TARGET